Orta kulak iltihabı kalıcı işitme kaybına neden olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2011 19:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

BSK Aydın Anka Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tuncay Kodaş, çocuklarda sıklıkla görülen orta kulak iltihaplarının kalıcı olarak işitme kaybına neden olabileceğini söyledi. Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Kodaş, "Orta kulakta sıvı toplanması ve sık kulak iltihabı, çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Genellikle östaki borusunun uyumsuz çalışmasına, çocukluk çağının koşulları dolayısı ile sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve gelişmekte olan bağışıklık sisteminin yetersiz kalmasına bağlıdır. Altı ay ile 6 yaş arasındaki çocukların çoğu, bir veya birkaç kere orta kulak iltihabı geçirir. Daha büyük çocuklarda orta kulak iltihabı geçirme olasılığı daha düşüktür. Eğer orta kulak iltihabı tedavi edilmezse ve uzun süre devam ederse, çocuklarda kalıcı işitme kaybı kulak zarında ve orta kulakta düzeltilmesi zor hasar oluşabilir. Ayrıca, alerji, sinüzit, sigara dumanına maruz kalma da çocuklarda sık sık yeni orta kulak iltihaplarının oluşmasına neden olabilir." dedi.

Orta kulak iltihabının belirtilerini sıralayan Tuncay Kodaş, "Çok küçük çocuklar nerelerinin ağrıdığını, dolayısıyla kulak ağrısını da tam ifade edemeyebilirler. Orta kulak iltihaplarının çoğu, çocuğun son 10 gün içinde geçirdiği bir soğuk algınlığını takiben gelişir. Çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler varsa orta kulak iltihabı olabilir: Sürekli kulaklarını çekiştirmesi ve kaşıması, huzursuzluk, iştah azalması ve uyku düzeninde değişiklik, kulak akıntısı, işitme güçlüğü, ateş ve uzun süreli durumlarda ayrıca denge bozuklukları, sık sık düşme, çarpma, sakarlık, yürümede gecikme, konuşmada gecikme, çocuğun konuşmalarının anlaşılamaması geliyor." şeklinde konuştu.

Orta kulak iltihabının tedavisi hakkında da bilgi veren Kodaş, şu görüşleri dile getirdi: "Son yıllarda birçok çocuğa kulak tüpü takıldığını duymuşsunuzdur; ancak cerrahi tedavi, orta kulak iltihabında ilk tercih edilen tedavi yöntemi değildir. Orta kulak iltihaplarının yüzde 70'i kendiliklerinden, hiçbir müdahale yapılmadan iyileşirler çünkü birçoğu virüslere bağlıdır veya vücudun normal bağışıklık sistemi bu enfeksiyonları yener."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber