Bu yıl 400 tane yeni 112 Acil İstasyonu açılacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2011 18:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Fazıl İnan, 2011 yılında Türkiye genelinde 400 tane yeni 112 Acil İstasyonu açılacağını bildirdi.

İnan, geçtiğimiz aralık ayı itibariyle 400 yeni istasyonun açılışI için bütün hazırlıkların tamamlandığını söyledi. İnan, buralar için kadroların belirlendiğini, ambulansların da alındığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün ortaklaşa yürüttüğü ?Güvenli Trafik Projesi'nin Afyonkarahisar projesi açılış toplantısı İkbal Termal Otel'de yapıldı.

Toplantıda konuşan İnan, yeni hizmete giren istasyonlarla birlikte Türkiye genelindeki istasyon sayısının bin 767 olacağını söyledi. İnan şöyle devam etti: ?Bu da bizim yıllar önce nihai olarak planladığımız rakam oldu. Türkiye'de bin 460 istasyonu kurmuş olsaydık, bütün ülke genelini kapsama alanı içerisine alacaktık ve ilk 10 dakika gelen bütün acil çağrılara ulaşma imkanına sağlayacaktık. Biz bunu biraz dana genişlettik ve bin 767 adet 112 acil istasyon sayısına ulaştık.?

İnan, 2009 yılında 1 milyon 800 bin acil vakaya müdahale edildiğini hatırlatarak, bunların 230 bininin trafik kazası olduğunu söyledi. 112'ye gelen bütün çağrıların yüzde 15'ini trafik kazalarının oluşturduğunu dile getiren İnan, ?Gelen bütün acil çağrıların yüzde 93'üne ilk 10 dakikada ulaşılıyor. Bu rakam gelişmiş ülkelerde yüzde 90'dır. Biz bunu 3 puan daha geçmiş durumdayız. Ama hedefimiz bütün çağrıların hepsine yeteri kadar erken dakika ulaşmaktır. Bu hedefimizi de yeni hizmete giren istasyonlarla yakalayacağımıza inanıyoruz.? dedi.

İnan, yol güvenliğinin en önemli ayaklarından birisinin de acil sağlık hizmetleri olduğunu belirtti. İnan, trafik kazalarında yaralananlara kısa süre içerisinde yetişip, gerekli acil tıbbi müdahaleyi yerinde yapıp, uygun tedavi göreceği merkeze ulaştırmanın, yapılan araştırmalara göre can kayıplarını yüzde 50 azalttığını bildirdi. İnan, bu müdahalenin kalıcı sakatlıkları yüzde 25 oranında azalttığını ve ciddi anlamda bu erken müdahalelerin hayat kurtarıcı rol oynadığını ifade etti.

DSÖ Türkiye Ülke Ofisi Başkan Yardımcısı Mehmet Kontaş ise Türkiye'de her yıl 10 bin insanın trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybettiğini, 200 bin kişinin de yaralandığını söyledi.

Kazalarda hayatını kaybedenlerin yüzde 5'ini taşıt sürücüleri ve yolcuların oluşturduğunu aktaran Kontaş, bu grubu yüzde 19 ile yayaların takip ettiğini bildirdi. Kontaş, trafik kazaları sonucu hayatını kaybedenlerin yanı sıra pek çok vatandaşın da aynı sebeple yaralandığını, geçici ve sürekli olarak engelli yaşama mahkum olduklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber