Yüksekova'da, referandumu boykot eden 55 bin kişiye ceza kesildi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Ocak 2011 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliği referandumunu boykot edenlere ilk ceza Yüksekova'dan geldi. İlçede oy kullanmayan 55 bin kişiye 22'şer TL ceza verildi

? Hakkari'nin Yüksekova İlçesi İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, 12 Eylül 2010'da anayasa değişikliğine ilişkin referandumu boykot eden 55 bin 55 kişiye, ilgili yasa uyarınca 22'şer TL para cezası kesti. İlçe Seçim Kurulu Başkanı hakim Necdet Öztürk'ün talimatıyla, ilçe seçim kurulunda oy kullanan personel arasından öncelikle bir heyet oluşturuldu. Bu heyet, oy kullanmayan kişileri tespit etti. Ardından da geçtiğimiz Pazartesi günü Mal Müdürlüğü'ne başvurularak, oy kullanmayan 55 bin 55 kişiye tebligat yapılarak 22'şer TL'nin tahsili istendi. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın kestiği cezanın toplam miktarı 1 milyon 211 bin 210 TL oldu.

Yüksekova İlçe Seçim Kurulu yöneticilerinden star'a açıklama yapan ve ismini açıklamak istemeyen bir yetkili, ?Bu ceza yasal bir zorunluluktan kaynaklandı.Ancak, yasayı uyguladığımız için kötü adam gibi olduk? dedi.

DEMİRTAŞ AİHM YOLUNU GÖSTERDİ

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, ?yüksekovahaber.com? adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, haklarında para cezası verilen 55 bin kişinin, AİHM'e başvurması önerisinde bulundu. Demirtaş, ?55 bin Yüksekovalı AİHİM'e gitmeli ve burada hükümeti cezalandırmalıdır. Boykot da eşit derecede demokratik bir haktır? dedi. ? LÜTFİ KAPLAN ANKARA star

Baydemir 12 milyon ödemekten kurtuldu

Boykot eyleminin yoğun olarak uygulandığı Hakkari ve Diyarbakır'da ise herhangi bir cezai yaptırım uygulanmadı. Hakkari ve Diyarbakır İl Seçim Kurulu Başkanlıkları, uygulamanın ilçe başkanlarının inisiyatifinde olduğunu savunarak, kendilerinin böylesi bir uygulamaya gitmediklerini açıkladılar. Bu kararla birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de yaklaşık 12 milyon TL ödemekten kurtulmuş oldu. Baydemir, 554 bin 996 oy kullanmayan Diyarbakırlı'nın 22'şer TL'lik cezasını kendisinin ödeyeceğini açıklamıştı. Bunun toplam miktarı ise 12 milyon 209 bin TL seviyesinde bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber