İş sağlığı ve güvenliği nedeniyle kapatılan işyeri sayısı artıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2011 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sıddık Topaloğlu, geçen yıl meydana gelen maden ocakları kazalarıyla ilgili ciddi denetimlerin yapıldığını açıkladı.

Sıddık Topaloğlu, iş salığı ve güvenliği denetimlerinde eksiklikleri bulunan 230'u aşkın işyerinin kapatıldığını söyledi. Bu rakamın 10 yılda kapatılan işyeri sayısına eşit olduğunu açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in iş sağlığı ve güvenliğine büyük önem verdiğini anlatan Sıddık Topaloğlu, denetimlerin artırıldığını ama önceliklerinin iş salığı ve güvenliği konusunda işverenle işçinin eğitimi olduğunu ifade etti.

Topaloğlu, Kayseri'de mayıs ayında yapılacak olan İş Sağlığı ve güvenliği Çalışma Toplantısı ile ilgili ziyaretlerde bulunduklarını dile getirdi. Topaloğlu, bu toplantıları, Anadolu insanının sadece işini geliştirmekle yetinmeyerek, iş sağlığı ve güvenliği konusunda da ciddi tedbirler alma gayreti içerisinde olması nedeniyle farklı şehirlerde yaptıklarını ifade etti.

'Türkiye birçok konuda olduğu gibi iş sağılığı ve güvenliğinde birçok ülkenin önündedir' diyen Topaloğlu, 7?8 yıl içerisinde ulaştıkları seviyelere bakıldığında çok iyi bir noktada olduklarını vurguları ama bunun yeterli olmadığını söyledi.

Sanayi ve ticaret odalarını da ziyaret eden Sıddık Topaloğlu, ilk kez Müslüman bir ülkenin 3 yılda bir yapılan 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı'na ev sahipliği yapacağını ifade etti.

Topaloğlu, şu bilgileri verdi: ?Türkiye 2011 yılında Dünya İş Salığı ve Güvenliği olan Uluslararası İş Salığı ve Güvenliği Fuarı'nı alabilmiştir. Bu Türkiye'de sağladığı çalışma ve kat ettiği mesafe ile sağladı. Uluslararası Çalışma Örgütü, dünyadaki ülkelerin çalışma hayatlarındaki karnelerini belirliyor. Avrupa Sosyal Güvenlik Birliği ile bu kongre ve fuar yapılıyorsa önemlidir. 3 yılda bir yapılıyor. İlk kez de bir Müslüman ülkede yapılıyor. Olimpiyatlar gibi.?

Türkiye'deki iş kazaları ve iş kazaları ile ilgili yaşanan ölümler hakkında da bilgiler veren Sıddık Topaloğlu, denetimden çok işvereni ve işçiyi kazalara karşı eğitim vermeyi önemsediklerini ifade etti.

İş kazasında dünya ortalamasının altında, ölümlü iş kazasında ise dünya ortalamalarının üstünde olunduğunu aktaran Topaloğlu, şöyle konuştu: ?Avrupa'daki birçok ülkeye göre iş kazası sayısı ülkemizde azdır. Bizdeki iş kazası inşaat ve maden sektöründedir. Bu kazalar ufak kazalarla atlatılamaz. Müfettişlerimiz sürekli inşaatta denetim yapıyor. Denetime giden müfettişlerimiz, bir işçi arkadaşımıza ?kemerini baretini ve çelik bombeli ayakkabını takmalısınız.' diyor. Neden takmadığı soruluyor. İşçimiz, ?Ben 20 yıldır çalışıyorum ve kaza geçirmedim.' diyor. Zaten 9. kattaki bir kere kaza geçirir. Bir daha kaza geçiremez. İnşaat ve maden sektörünün karakterinden dolayı böyledir. Bu nedenle denetimlerimizi ve eğitim çalışmalarımızı bu sektörde artırdık. Son 10 yılda 230 kadar işyeri iş sağlığı ve güvenliği denetimleri sonucunda kapatılmıştı. 2010 yılında ise bu sayıdan daha fazla işyeri kapatıldı.?

'DOKTOR TEDAVİYE GELEN HERKESİN MESLEĞİNİ SORACAK'

Müsteşar Yardımcısı Sıddık Topaloğlu, Sağlık bakanlığı ile yaptıkları protokol gereği, tedavi için hastaneye giden herkese doktorun mesleğini soracağını söyledi.

Meslek hastalıkları ile ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını anımsatan Topaloğlu, ?Bir kaza ile değil de başka bir hastalıktan dolayı hastaneye giden işçimiz tedavi oluyor. ?Ben öksürüyorum diyor.' Bunun nedenini bilemiyorsunuz. Meslek sorulmadığı için bunun bir meslek hastalığı olup olmadığı bilinmiyordu. Herhangi bir şey içinde vatandaş hastaneye gitse, öksürüyorum dese, doktor artık mesleği soracak. Meslekle ilintilendirecek ve ona göre teşhisler isteyecek. Bunun meslek hastalığı olup olmadığı söylenecek. 22 ilde bunu yapıyoruz. Bu çalışma diğer illerimizde de yaygınlaşıyor. İş salığı ve güvenliği adına önemli bir adımdır.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber