Sağlık Müsteşarı Ünivar'dan doktorları rahatlatan açıklama

Haber Giriş : 28 Mart 2005 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Müsteşarı Necdet Ünüvar, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK), sağlık alanında aksamalara sebep olabilecek bazı maddelerin tespit edildiğini belirterek, bunların düzeltileceğini söyledi.

Müsteşar Ünüvar, Bursa Tabip Odası'nı ziyaret ederek, doktorların problemlerini dinledi. Türkiye'de sağlık konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü için bütün illerdeki tabip odalarını ziyaret ettiklerini ifade eden Ünüvar, "Hekim arkadaşlarımızın uygulamalarla alakalı fikirlerini alarak, yaptığımız yanlışları tesbit etmeye çalışıyoruz. Sağlığın ince ayarları vardır. Bunun iyi ayarlanmaması halinde bazı aksaklıklar ortaya çıkar. Bu ayarların daha iyi yapılması için kurumsal kimliği geliştirecek modelleri uygulamak lazım. Türkiye'de bu tam olarak uygulanamıyor. Bu nedenlede ülkemizde bazı kesimler sağlıktan tam olarak yararlanamıyor. Bunun önünü hastanelerinde birleşmesiyle önümüzdeki dönemlerde daha iyi aşacağımıza inanıyorum" dedi.

Ünüvar, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yeni TCK'da, sağlık alanında aksamalara sebep olabilecek bazı maddeleri tespit ettiklerini dile getirerek, "Bu maddelerin yeniden gözden geçirilmesi için çalışma içerisindeyiz. Doktorların ve hastaların haklarını ve çalışmalarını kısıtlayıcı bazı maddelerin çalışmaları aksatacağına inanıyoruz. Sağlık alanında aksamalara neden olabilecek bazı maddelerin iyileştirilmesi için Adalet Komisyon Başkanlığı ile görüşme içerisindeyiz. Genel sağlık sigortasıyla ilgili yeni düzenlemeyi bakanlar kurulunda tartışıldı, bir hafta içerisinde meclise sunulacak. Aile kimliği projesi pilot bölge olan Düzce'de başlayacak. Hekimlerimizin daha uygun mekanlarda hizmet etmesi çok önemli. Hekimlerimizin hizmetleri yanında alacakları destekde önemlidir. Hastayı hekim tedavi eder ama gerekli evrakları sekreter, hemşire tutar. Bu evrakların düzenli bir şekilde tutulup ilerde lazım olduğu zaman hastanın bilgileri hemen çıkarılmalıdır. İşte biz sorunu ortadan kaldıracağız ve aile kimliğini başlatacağız. Sözleşmeli personel köle gibi çalıştırılıyor ve bu tüm dünyada konuşuluyor. Uzman doktor istihdamı sağlanamıyor. Belli ilçelerde istihdamla ilgili sorunları aşmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Ünal da, yeni TCK'nın doktorları görev yaparken daha da sahipsiz bırakacağını ve daha büyük mesleki risklerle karşı karşıya bırakacağını öne sürdü. Ünal, konuşmasında hekimlerin sosyal haklarla ilgili çekincelerini de dile getirirken, bunlarla alakalı sıkıntıların aile hekimliği uygulamasından önce düzeltilmesini istedi. Ünal, Bursa'da SSK Hastaneleri'nin Sağlık Bakanlığı'na devri konusundaki sürecin başarılı geçtiğini de bildirdi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber