Yanlış anestezi kurbanı Sevgi öldü ailesi hakkını AİHM'de arıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Ocak 2011 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

aydın hızlıca

Sevgi Öz, 9 yıl önce 2 yaşındayken yanlış anestezi sonucu bitkisel hayata girdi. Olaydan 7 yıl sonra ölen küçük kızın ailesi hastane doktorlarını şikâyet etti. Mahkeme, sorumluları 220 TL para cezasına çarptırdı. Ailenin itirazı üzerine Yargıtay'a gönderilen dava dosyasından 2 yıldır bir karar çıkmadı. İç hukuk yollarının tükendiğini düşünen acılı aile AİHM'ye başvurdu.

Konya'da 2002 yılında 2 yaşındayken Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yanlış anestezi sonucu bitkisel hayata giren Sevgi Öz'ün dramı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınıyor. Bitkisel hayata girdikten 7 yıl sonra ölen küçük kızın ailesi Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açmıştı. Mahkeme üç sanıktan birini suçsuz bulurken, iki sanığı toplam 220 TL para cezasına çarptırdı. Ailenin itirazı üzerine Yargıtay'a giden dava dosyası, mahkeme başkanının imza eksikliği nedeniyle bozuldu. Eksik imzanın tamamlanmasının ardından yeniden Yargıtay'a gönderilen dava dosyasından 2 yıldır bir karar çıkmadı. İç hukuk yollarının tükendiğini düşünen ailenin AİHM'ye müracaatı kabul edildi. Acılı aile, aradan geçen 9 yılda hiçbir hukuki sonuç alamamaktan şikâyetçi.

Yüksek yargının iş yükü ve kararlarının tartışıldığı bugünlerde 9 yıl önce Konya'da bir ihmalin kurbanı olan Sevgi Öz davası yeniden gündeme geldi. Kalça çıkığı ameliyatı olan Sevgi Öz, iddiaya göre yanlış anestezi sonucu bitkisel hayata girdikten sonra vefat etti. Kızının bitkisel hayata girmesi üzerine baba Muammer Öz, sorumlular hakkında hukuk mücadelesi başlattı. Açılan davanın ardından Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı incelenmek üzere Ankara Yüksek Sağlık Şûrası'na gönderdi. 2 yıl 6 aylık bir sürenin ardından hazırladığı raporu mahkemeye gönderdi. Şûra, 8/3 anestezi hatası 8/5 diğer sebepler ifadesine yer verdi. Mahkeme, bu rapor üzerine ortopedi uzmanı Dr. İbrahim Baran'ı suçsuz buldu. Anestezi uzman Dr. Rahime Orhan'a 6 ay hapis, anestezi teknisyeni İlyas Demirci'ye de 3 ay hapis kararı verdi. Bu cezalar da hafifletici sebepler ve diğer indirimlerle toplam 220 TL para cezasına dönüştürüldü.

Kızlarının ölümünde ihmali olanların cezalandırılması için 9 yıldır mücadele veren Öz ailesinin, AİHM'ye yaptığı müracaatı kabul edildi. 7 yıl bitkisel hayatta kaldıktan sonra 2009 yılında hayatını kaybeden Sevgi'nin babası Muammer Öz, Türk yargısına güveninin kalmadığını söyledi. Vatandaşlık görevlerini yerine getiren bir kişi olarak ülkesini Avrupa'ya şikâyet etmekten utandığını anlatan acılı baba, "Yanlış anestezi sonucu önce bitkisel hayata girdi. 7 yıl sonra da hayatını kaybetti. Yerel mahkemenin verdiği kararlar çok komikti." diyor. Kızının hakkını AİHM'de aramaya mecbur bırakıldığını anlatan baba, "Hükümet bir an önce yüksek yargıda reform yapmalı." çağrısında bulundu. Kızının başına gelenlerden sonra Türk yargısına güveninin kalmadığını anlatan Öz sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hükümet bir an önce yargı reformunu yapmalı. Yüksek mahkemede işlerin nasıl yürüdüğünü görmek için hukukçu olmaya gerek yok. Ben kızımın hayatını söndüren, kızımı benden koparanlara verilen cezalarla bunu gördüm. Hakkımı AİHM'de arıyorum. Benim gibi yüzlerce, binlerce mağdurun canları yandı. En azından bundan sonra yeni canlar yanmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber