Karaciğer de bekleme listesine girdi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 02 Şubat 2011 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meltem ÖZGENÇ

Organ nakli bekleyenlerin listesi kabarıyor: Böbrek bekleyenlerin sayısı 30 bine yükseldi, karaciğer bekleyen hasta sayısı da 2 bin 150. Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'ne 7 Şubat'tan itibaren karaciğer de eklendi.

SAĞLIK Bakanlığı, organ bağışının düşük olması nedeniyle böbrek bekleyenlerin sayısının 30 bine yaklaştığını açıkladı. ?Ben dayanırım, kardeşime takın? diyen küçük Osman gibi karaciğer bekleyenlerin sayısı ise 2 bin 150'ye ulaştı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'nde revizyona gittiklerini belirterek, şöyle konuştu:

Sistem revize edildi

?Daha önce böbrek dağıtımıyla ilgili bir sistemimiz vardı. Bu sistemde bazı aksaklıklar meydana geldiğini fark ettik. Örneğin canlıdan nakil olduğunda ya da ölümler meydana geldiğinde nakil merkezleri kişiyi listeden çıkarmazsa, ismin orada kaldığını gördük. Sistemi daha iyi ve kullanışlı hale getirdik.?

Bağış oranı çok düşük

?Böbreğin yanı sıra 7 Şubat'tan itibaren karaciğer dağıtımlarına da başlanacak, karaciğer bekleme listesi de oluşturulacak. Bu listeye göre en çok ihtiyacı olan kişinin puanı diğerlerinden fazla olacak ve ilk nakil ona yapılacak. Bir süre sonra listeye kalp, pankreas ve kornea da eklenecek. Şu anda listede böbrek bekleyenlerin sayısı 30 bine yaklaştı. Ancak 60 bin diyaliz hastası bulunuyor. Küçük Osman gibi karaciğer bekleyenlerin sayısı ise 2 bin 150'ye ulaştı. Üstelik bu sadece listeye kayıtlı olanlar. Sayının daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Osman da bekleme listesinde ama elbette naklin ne zaman olacağını bilemiyoruz. Çünkü organ bağışı ne yazık ki çok düşük. Kadavradan organ bağışı Avrupa'da milyonda 30'lara ulaşmışken, Türkiye'de sadece 3- 3.5 civarında. Bu da işimizi çok zorlaştırıyor. Organ bağışı ne kadar çok olursa Osman ve Osman gibi yavrularımıza, diğer vatandaşlarımıza o kadar çabuk uygun organ bulunur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber