Önce yemin edip, sonra 400 bin gıda işletmesinin denetimini yapacaklar

Haber Giriş : 29 Mart 2005 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'deki yaklaşık 400 bin gıda işletmesinin denetimini, veterinerlerle gıda ve ziraat mühendislerinin kuracağı şirketlerde görevli "yeminli gıda müşavirleri" yapacak.

Hormonlu, antibiyotikli, genetiği değitirilmiş ürünlere ilişkin son dönemde artan tartışmalar "gıda güvenliği" konsunda önlemleri gündeme getirdi. Hükümet, Türkiye'deki yaklaşık 400 bin gıda işletmesinin denetimini, veterinerlerle gıda ve ziraat mühendislerinin kuracağı "yeminli gıda müşavirlik büroları"na bırakmak için çalışma yapıyor.

Gıda işletmelerinin denetiminin Sağlık Bakanlığı'ndan alınarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na devredilmesinden sonra gıda denetimlerinin özel sektöre verilmesi yönünde çalışma başlatıldı. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, Türkiye'deki yaklaşık 400 bin gıda işletmesinin denetimini, veterinerler, gıda ve ziraat mühendislerinin kuracağı şirketlerde görev yapacak "yeminli gıda müşavirlerinin" üstlenmesine yönelik olarak çalışma yapıyor. Çalışma kapsamında, yeminli gıda müşavirliği belgesi verileceklere ilişkin koşullar ve bunların çalışma esasları düzenlenecek.

Mali müşavirler gibi

Yeminli mali müşavirler gibi çalışacak yeminli gıda müşavirleri, veteriner, gıda ve ziraat mühendisleri gibi mesleklerden iki, üç kişinin bir araya gelerek oluşturacağı şirket statüsündeki yapılanmalarla faaliyet gösterecek. Özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın olan yeminli gıda müşavirliği sistemine uzun yıllar bu alanda hizmet veren hekimler ise dahil edilmedi. Bu şekilde gıda işletmelerinin kontrolü ve gıda güvenliğini daha kolay sağlanmayı hedefleyen hükümet, denetçileri denetleyerek bu konudaki iş yükünü daha da azaltmayı planlıyor.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber