Bakan Demir: 2B tespit çalışmaları tamamlandı, kararı TBMM verecek/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2011 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, kamuoyunda orman vasfını kaybetmiş arazi olarak bilinen 2B'lerle ilgili tespit çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Toplam 160 bin dekarlık 2B alanının tespit ve tecil çalışmasını tamamlayarak Milli Emlak'a gönderdiklerini belirten Demir, konuyla 4 bakanlığın ilgilendiğini söyledi.

Bakan Demir 2B'lerle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, satış işlemlerini Maliye Bakanlığı, tespit ve tescilini Bayındırlık Bakanlığı, orman vasfını kaybetmiş olması nedeniyle de Çevre ve Orman Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini kaydetti. Demir, "Bizimle ilgili bölümün, 160 bin hektar alanın tespit ve tescili yani tapuya kaydı yapıldı ve Milli Emlak'a gönderildi." dedi. Bundan sonraki sürecin Milli Emlak tarafından yürütüleceğini ifade eden Demir, bakanlık olarak bu konuyla ilgili taslak çalışmalarını tamamladıklarını, bundan sonra kararı hükümet ve TBMM'nin vereceğini kaydetti.

Bakan Demir, kadastro yenileme çalışmalarının 2013 yılı sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi. Şimdiye kadar yüzde 36'lık bir bölümün tamamlandığı bilgisini veren Demir, "Şu anda yenileme çalışmaları devam ediyor. 2002'dan sonra yapılan bölüm yüzde 36'lık bir bölümdü. Yüzde 58'lik bir bölümünü de üç yıl içinde tamamlayacağız." diye konuştu.

'TAPUDAKİ OLUMSUZLUKLAR TARİHE GÖMÜLMÜŞTÜR'

Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Antalya'da düzenlenen '2010 yılı çalışmalarının değerlendirilmesi ve 2011 yılı hedeflerinin belirlenmesi çalıştayı'na katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Demir, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün geçmişte çok önemli görevler ifa ettiğini belirterek, şunları kaydetti: "Ama bazen bu görevlerini icra ederken çoğunlukla çok güzel günleri olmuştur. Bazen de kendi hizmet sunuşu itibariyle haklı veya haksız bir kısım eleştirilere sebebiyet verdiği dönemler olmuştur. Bu hafta yaptığımız çalışma itibariyle kamuoyu şunu duymak istiyor. Artık bir daha gün yüzünde kalmayacak şekilde olumsuz olabilecek, eleştiri getirebilecek tüm olguları Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarihe gömmüştür."

TAPUDA MEMNUNİYET ORANI YÜZDE 94

Bakan Demir, tapu ve kadastrodaki bazı hizmetlerden duyulan memnuniyetsizliklerin olduğundan fazla abartılarak kamuoyunun gündeminde tutulmaya çalışılmasından yakındı.

Bu olayların bazen yayın organlarında abartıldığına şahit olduklarını dile getiren Bakan Demir, "İyi yapılan çalışmaları duyurmak çok kolay olmuyor. Ama bazen eksik yapılan davranışların belki kamuoyunda reyting duygusundan olsa gerek daha fazla haber niteliği taşıyor. Ama 2011 yılında yaptığımız çalışmayla birlikte tapu ve kadastro müdürlükleri ve tapu sicil müdürlüklerinde verilen hizmetlerde vatandaş memnuniyetinin yüzde 94'ü aştığını belki kamuoyu bilmiyor. Sanıyorum genel hizmetlerde bu seviyeye ulaşan çok az kamu kurumu var." diye konuştu. Tapu Kadastro'nun bilgi teknolojilerini en üst seviyede kullanan bir kurum olduğunu aktaran Demir, 17 bin tapu çalışanıyla bu yüzde 94'lük memnuniyeti yüzde yüze çıkaracaklarını kaydetti.

ONLİNE RANDEVU SİSTEMİYLE İŞLEMLER HIZLI VE KOLAY SONUÇLANIYOR

Tapu hizmetlerinin kaliteli şekilde sunulması amacıyla iş ve işlem süreçlerinin devamlı olarak gözden geçirildiği vurgulayan Bakan Demir, Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlükleri'nde başlatılan ve 119 tapu müdürlüğünde faaliyete geçen online başvuru ve numaratörlü randevu sistemi yöntemiyle vatandaşların işlemlerinin daha kolay ve hızlı bir şekilde sonuçlandırıldığını kaydetti.

Tapu müdürlüklerinde Alo Tapu Hattı ile vatandaşlara verilen hizmetlerin kayıt altına alındığını hatırlatan Demir, şu bilgileri verdi: "Tüm sicil müdürlüklerinde randevu sistemini 2011 yılında tamamlayacağız. Ayrıca Alo Tapu Hattı hizmet veriyor. Tüm iş ve işlemlerle alakalı şikayetleri bu hattan kayda alıyoruz. Her kayıt, eleştiri, varsa talep çok sıkı bir şekilde takip ediliyor. Alo tapu hattına çok az sayıda şikayet geliyor. Bir değer konu bölge müdürlükleri ve sicil müdürlüklerinde yapılan işlemlerin yüzde 10'unu bizzat telefonla irtibat kurarak memnuniyetliğini ölçüyoruz. Burada yüzde 94'ün üzerinde bir memnuniyet seviyesine ulaştığımızı görüyoruz. Bu oran bundan iki yıl önce yüzde 84 idi. Randevu sistemi ve Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), tüm sicil müdürlüklerinde yaygınlaşmasıyla birlikte bütün hizmetlerin eşit kalitede ve nitelikte verilir hale getirilmesini sağlayacak. Dolayısıyla kişisel inisiyatifler ortadan kalkmış olacak. Böylece şeffaf hizmet noktasında büyük bir mesafe kat edilmiş olacak."

TAPU MÜDÜRLÜKLERİNİN FİZİKİ MEKANLARI İYİLEŞTİRİLECEK

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, tapu müdürlüklerinin fiziki şartları ve mekansal sorunlarının büyük ölçüde çözüldüğünü kaydetti. 2011 yılı içinde tüm sicil müdürlüklerin fiziki mekanlarının iyileştirileceğini bildiren Demir, "Birinci sınıf mekanlarda vatandaşlarımıza hizmet verir hale geleceğiz. Tüm sicil müdürlüklerimizde TAKBİS üzerinden hizmet verilir hale gelecek." ifadelerini kullandı.

Yeni çıkan teşkilat yasasıyla birlikte tapu işlemlerine yönelik yurt dışı temsilciliklerin de hizmet vermeye başlayacağını ifade eden Demir, yeni teşkilat kanunuyla tapu kadastronun tüm bünyesiyle bir kariyer kuruluşuna dönüşeceğinin altını çizdi. Bunlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini aktaran Demir, "Tüm sicil müdürlüklerine norm kadro kapsamında 1400'e yakın yeni eleman alacağız. Yurt dışındaki vatandaşlar, Türkiye'ye gelmeden büyükelçiliklerde veya konsolosluklarda bizim tarafımızdan yetkilendirilen kişilerce direk işlemlerini yapabilecekler. Bu sistem üzerinde çalışıyoruz." diye konuştu.

TAKBİS, SURİYE'YE İHRAÇ EDİLİYOR

TAKBİS sistemini başka ülkelere de ihraç eder hale geldiklerini anlatan Bakan Demir, "TAKBİS projesinin Suriye'de de uygulanması için anlaşma yaptık. Sistemin Suriye'de uygulanması için teknik destek sağlayacağız. Çalışmalar devam ediyor. TÜRKSAT ile firmalar gitti. Sırada başka ülkelerde var. Önümüzdeki yıllarda sistemi kullanmak için başka ülkeler de devreye girecek." bilgilerini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber