Sebzeyi doğru pişirmek, kanserden korur!

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 07 Şubat 2011 22:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sebzeyi doğru pişirin!

Beslenmeye özen göstermek demek yalnızca 'ne yediğinizle' sınırlı değil, 'nasıl yediğiniz' de en az onun kadar önemli. Bir sebzeyi kötü pişirerek kanser yapıcı hale de dönüştürebilirsiniz.

Turpgiller' ailesine dahil olan karnabahar, brokolinin de içinde olduğu 'Brassica olerasea' üyesi. Bu bol ve ucuz kış sebzesinin marifetlerini öğrendiğinizde, onu ne kadar az tükettiğiniz için hayıflanacaksınız.

En basitinden oldukça zengin bir C vitamini kaynağı ki diğer adı askorbik asit olan bu vitaminin sık aralıklarla alınmasının etkin anti-oksidan gücü sayesinde kansere karşı koruyucu olduğu aşikar bir bilimsel gerçek.. Ama asla etkiler bu kadarla sınırlı değil.

Kanserle dolaylı olarak bağlantılı olan iki ayrı etkene karşı da savaşıyor bu güzel sebze.

ANTİOKSİDAN ETKİ!

Birincisi detoks sistemi, vücutta biriken birçok toksinin birçok farklı kanser türüne davetiye çıkarıyor olması bilimsel olarak sürpriz değil. Daha önce de detoksla ilgili yazımda bahsettiğim gibi, detoks yaptırmak için çiftliklere kapanmanız gerekmiyor. Vücudun zaten toksin atma mekanizmaları var; bağırsaklar, böbrekler ve karaciğer, ne güzel ki bu güzel sebze her üç sistemi de çalıştırıyor. İkinci etken kronik yangı, geçmeyen yangılı hastalıkların daha sonra kanser oluşturma riskinin bulunduğu bilimsel bir gerçek ve bu sebzenin yangı giderici etkisi de var.

DOĞRU PİŞİRMEK ÇOK ÖNEMLİ

İçeriğindeki 'glukosinolat' ve bazı fenolik bileşikler esas kansere karşı koruyucu etkiden sorumlu, sebzeye kendine has kokuyu ve tadı veren de baskın olarak yine bu bileşikler. Karnabaharın o kendine has kokusundan hoşlanmayan bazı hanımlar buna çare olarak, sebzenin ilk haşlama suyunu döküp, sonra yemeği pişirme gibi bir çare bulmuşlar. Ama bu aynı zamanda etken maddelerin kaybı demek ve dolayısıyla hanımlar, hiç önermiyorum bu yöntemi. Eğer karnabaharı yumurtaya bulayıp, defalarca kızartmada kullanılmış bir yağda, özellikle de yaka yaka kızartırsanız, bu sebzenin kendisi kansere sebep olabilir ancak az miktarda suyla buharda hafif haşlanmış birkaç sap karnabaharı özellikle et yemeklerinizin yanında tüketmeniz ise sizi mide ve bağırsak kanserlerine karşı korur.

MİDE VE BAĞIRSAK KANSERİNE KARŞI ETKİLİ

Özellikle mide ve bağırsak kanserleri diyorum çünkü bu sebzenin içindeki kansere karşı koruyucu aktif maddelerin yanısıra içeriğinde bir de yüksek miktarda çözünebilir bitkisel lif var.. Bu lifler, kanser oluşumuna zemin hazırlayabilecek yiyeceklerin etkisini azaltıyor... Ayrıca bu etki, kronik kabızlığa karşı da koruyucu ki kronik kabızlık, bağırsak kanserlerine zemin hazırlayan en kötü düşmanlarımızdan biri. Bu etkilerin tümünden istifade etmek için karnabaharı 'ara sıra' yemek yerine çiğ veya hafifçe haşlanmış olarak salatalarınıza ve dolayısıyla tüm yemeklerinizin yanına ekleyin. Özellikle marul salatasına çiğ olarak doğradığınızda, salataya eklediği lezzete şaşıracaksınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber