5 bin 650 öğretim elemanı ve üyesi vakıf üniversitelerine geçti.

Haber Giriş : 31 Mart 2005 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1980'lerden bu yana tam 5 bin 650 öğretim elemanı ve üyesi vakıf üniversitelerine geçti. Akademisyenlere göre öncelikli çözüm, yoksulluk sınırındaki maaşların acilen yükseltilmesi

Eğitim-Sen'in verilerine göre ilk vakıf üniversitesinin açıldığı 1984 yılından bu yana devlet üniversitesinden vakıf üniversitesine geçen öğretim elemanı ve üyesi sayısı 5 bin 650'yi buldu. Devlet üniversitelerinden ayrılışların en önemli gerekçelerinden biri maaşların düşüklüğü. Devlet üniversitelerinde bir profesör ders saati başına ortalama 9 milyon civarında ücret alırken vakıf üniversitelerinde bu rakam 50 milyona kadar çıkıyor. Zaten kadro sıkıntısı yaşayan devlet üniversiteleri boşalan kadroları da düşük maaş nedeniyle dolduramıyor.

Vakıf üniversitelerinin sosyal bilim bölümlerinin ağırlıkta olması nedeniyle devlet üniversitelerinden ayrılanlar çoğunlukla hukuk, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden oluyor. Öte yandan birçok öğretim üyesi ve elemanı da maaşlarına katkı yapması için hem kendi üniversitesinde ders veriyor hem de vakıf üniversitelerinde. Akademisyenlere göre, bu da ders yükü artan öğretim elemanları ve üyelerinin araştırma yapmaktan uzaklaşmasını sağlıyor. Devlette bir araştırma görevlisi 820, yardımcı doçent 1010, doçent 1500, profesör 1930 YTL maaş alıyor. Akademisyenlerin ortak çözümü maaşların artırılması. Kimi vakıf üniversitelerinin de artık kendi kadrosunu yetiştirmesi gerektiğini düşünüyor, kimi ise ayrım yapılmasını kınıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber