TBMM'de 5 yalnız il

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Şubat 2011 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYM , Seçim Kanunu'nda yer alan her ile iki milletvekili dağılımını yapan fıkrayı iptal etti. Buna göre nüfusu 157 binin altında olan iller Meclis'e ancak tek vekil gönderebilecek

NEVİN BİLGİN ANKARA

nayasa Mahkemesi, genel seçimlerdeki milletvekili dağılımını yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Mahkeme, Milletvekili Seçim Kanunu'na eklenen ve milletvekili dağılımını düzenleyen bir fıkrayı iptal etti. Söz konusu fıkra tek milletvekili çıkaran illere ayrıcalıklı olarak iki milletvekili çıkarabilmesine imkan tanıyordu. İptal kararıyla nüfusu yoğun Ankara, İstanbul, İzmir gibi iller daha fazla milletvekili çıkaracak. CHP, her ilin en az 2 milletvekili çıkarmasını düzenleyen kanunu, ?eşit oy ve temsilde adalet ilkesine' aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine götürmüştü.

HÜKÜMET: MECLİS'TE EŞİTLİK

2009'da yapılan değişiklikle nüfus dağılımında 2 vekil çıkaramayan illere 2'nci bir vekil verilmesi gündeme gelmişti. Hükümet değişikliği vekil çıkaramayan illerin Meclis'te temsil edilememesi olarak savunmuştu. CHP Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay, ise CHP'nin itirazının haklı olduğunu savunarak ?Bayburt, Gümüşhane, Ardahan, Tunceli, Kilis gibi illerin nüfusları 75-80 bin civarında. Bu iller etkilenir diye düşünüyorum? dedi.

BAYBURT YASASI DİYE BİLİNİYOR

Okay, teklifi Bayburt milletvekillerinin verdiğine işaret ederek, 2009 sayımına göre Bayburt'un nüfusunun 75 bin olduğunu ama en az 152 bine bir vekil çıkartıldığını kaydetti. Okay şunları kaydetti: ?Milletvekili hesaplaması şöyle yapılıyor. 550 milletvekili var. 81 tanesi her bir ile dağıtılıyor. Ondan sonraki 469 milletvekili illerin nüfusuna göre dağıtılacak. En son açıklanan nüfus, yani 2010 nüfusu 2011'deki seçimlerde uygulanacak. 2010 nüfusunun 73 milyonu aştığını hesap edersek, 73 milyonun 469'a bölümünde, ikinci milletvekilini çıkarabilmek için 157 bini aşan bir miktarda nüfus olması lazım. Bu koşullarda nüfusu 157 binin altında kalan kimi illerimiz tek milletvekiliyle temsil edilecek.?

Bayburt GümüŞhane Ardahan Tunceli Kilis

Nüfusu 75 ile 80 bin arasında değişen bu 5 il AYM'nin iptal kararından etkilenecek. 157 bin ve üzerinde nüfusu olanların artık oylara göre milletvekili sayısı değişecek. Bu beş il eğer yeni bir değişiklik olmazsa Haziran seçimlerinde TBMM'de tek milletvekiliyle temsil edilecek. Bu durum Meclis'te yanlızları oynayacak bu illerin seslerini daha az duyurmalarına da neden olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber