Gözler seçim kararında...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Şubat 2011 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Haziran'da yapılacak genel seçimler için gözler TBMM'de alınacak seçim kararına çevrildi. AKP'nin, seçimlere ilişkin teklifini önümüzdeki hafta Meclis'e sunması ve 1 Mart Salı günü de Genel Kurul'da, genel seçimlerin 12 Haziran'da yapılmasına yönelik karar alınması bekleniyor. Seçim kararının alınmasıyla da siyasi partilerde hummalı bir çalışma başlayacak. Siyasi partiler bir yandan seçim beyannamesi çalışmalarına bir yandan da aday belirleme çalışmalarına sahne olacak.

AKP'nin 8 Şubat tarihli MYK toplantısında 2011 genel seçimlerinin 12 Haziran'da yapılmasına ilişkin karar için 1 Mart tarihini belirlemesinin ardından, genel seçimlere ilişkin teklifin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulması bekleniyor. MHP ise AKP'den önce davranarak geçtiğimiz günlerde genel seçimlerin 12 Haziran'da yapılmasına ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunmuştu.

Seçim kararının 1 Mart'ta Meclis Genel Kurulu'nda alınmasının ardından, karar 2 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanacak ve siyasi partilerde aday listesi telaşı yaşanmaya başlanacak. Siyasi parti liderleri ise seçim kararının alınmasının ardından daha çok meydanlarda olacak.

-ÜÇ BAKAN İSTİFA EDECEK-

Seçim kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından beş gün sonra Anayasa'nın 114'ncü maddesine göre, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın görevlerinden istifa etmesi gerekiyor. Üç bakanın yerine ise Başbakan yine Anayasa'ya göre ya Meclis'ten ya dışarıdan atama yapacak. Başbakan'ın 2007 seçimlerinde olduğu gibi üç bakanlığa dışarıdan atama yapacağı kaydediliyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise ?Anayasa'nın 114. Maddesi çerçevesinde genel seçimlerden önce istifa eden Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarının istifa zorunluluğunun gereksiz olduğunu, kıyaslanması durumunda ise asıl Maliye Bakanının istifa etmesi gerektiği' görüşünü savunmuş ve Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere, "İsterlerse hemen bu maddeyi değiştirir ya da çıkarırız" çağrısında bulunmuştu.

-KAMU GÖREVLİLERİ İSTİFA EDECEK-

Seçim kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından 1 hafta sonra 9 Mart'ta aday olacak memurların da görevlerinden ayrılmaları gerekiyor. Aday olmak isteyen hakimler, savcılar, yüksek yargı mensupları, öğretim elemanları, memurlar, belediye başkanları, subaylar, astsubaylar, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, seçim kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden istifa edecekler. Milletvekili olmak isteyen TOBB, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Eczacılar Birliği, TESK, Türk-İş, Hak-İş, TİSK, Mimar ve Mühendis Odaları, Kamu-Sen, Memur-Sen gibi oda, birlik ve sendika başkanları ile yönetim kurulu üyeleri de yine 1 hafta içinde görevlerinden ayrılmak zorunda kalacak. İstifa eden memurlar eski görevlerine geri dönebilirken, oda ve sendika yöneticileri ayrıldıktan göreve dönemeyecek.

-PARTİLERDE MİLLETVEKİLLİĞİ HESAPLARI-

Seçim kararının alınmasının ardından siyasi partilerde milletvekilliği yarışı başlayacak. Gözler ise aday listelerinde olacak. AKP'de, Başbakan Erdoğan'ın milletvekillerinin 4 yıllık performansını dikkate alacağı kaydedilirken kulislerde de mevcut milletvekillerinin de yüzde 60'ının listelerde yer alamayacağı konuşuluyor. CHP'de de büyük oranda değişim yaşanması beklenirken MHP'de mevcut milletvekillerinin büyük oranda listede yer alacağı kaydediliyor. BDP ise 2007 seçimlerinde olduğu gibi yine ?bağımsız aday' formülünü uygulayacak. BDP'nin de önümüzdeki dönem büyük oranda yeni isimlerle yoluna devam edeceği belirtiliyor.

-AKP'NİN SEÇİM BEYANNAMESİ NİSAN AYINDA-

Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler arasında seçim beyannamesini açıklayan tek parti MHP olurken, seçim kararının alınmasının ardından gözler AKP ve CHP'nin seçim beyannamelerinde olacak. Başbakan Erdoğan'ın "Seçim beyannamemiz 13 yıllık olacak" şeklindeki sözlerinin ardından yoğun bir şekilde seçim beyannamesi çalışmalarını yürüten AKP'nin Nisan ayında seçim vaatlerini kamuoyuna açıklaması bekleniyor. AKP'nin seçim beyannamesinin odağında ise yine, yeni anayasa, demokrasi ve özgürlükler olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber