HSYK 227 üyenin seçimine kilitlendi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Şubat 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oya ARMUTÇU

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) CHP'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya hazırladığı yasa çerçevesinde Yargıtay ve Danıştay'da kurulacak yeni dairelere üye seçimine kilitlendi.

HSYK, boş bulunan üyeliklerle birlikte Yargıtay ve Danıştay'a 227 yeni üye seçecek. 16'sı kadın toplam 42 kişi bu seçimlerde aday olmayacaklarını HSYK'ye bildirdi. Yargıtay taslak listesinden Yargı-Sen Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 36 kişi, Danıştay taslak listesinden de 6 kişi bu seçimlerde aday olmayacaklarını HSYK'ye iletti. HSYK'nin ilan ettiği Yargıtay kesin aday listesinde 4 bin 985, Danıştay kesin aday listesinde 544 kişi yer aldı. Danıştay taslak listesinde yer alan İstanbul Vergi Mahkemesi Başkanı 4 kişi, İstanbul Vergi Mahkemesi üyesi 1 kişi ve Balıkesir Vergi Mahkemesi Başkanı 1 kişi aday olmadığını Kurul'a bildirdi.

Kasırga aday olmadı

Yargıtay taslak listesinden de 11'i kadın toplam 36 hâkim-savcı, aday olmadığını bildirdi. Bu isimler arasında Adalet Bakanlığı eski Müsteşarı Bakanlık Yüksek Müşaviri Fahri Kasırga, Beykoz Cumhuriyet Başsavcısı Nuh Tekin, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, Bursa Cumhuriyet Başsavcıvekili Namık Yılmaz dikkat çekti. HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya ile HSYK Genel Sekreter Yardımcıları Muzaffer Bayram, Neslihan Ekinci ve Engin Durnagöl de aday olmadıklarını bildirdiler.

Ergenekon hâkimi listede

Yargıtay'a yeni kurulacak 6 daire için 137 kişi yanında boş bulunan 22 üyelik için seçim yapılacak. Kesin listede, şu isimler dikkat çekiyor: Ergenekon Davası Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, Gölcük'te Balyoz belgelerini bulan özel yetkili savcı Fikret Seçen, İstanbul Ağır Ceza'dan Eskişehir Çocuk Mahkemesi üyeliğine atanan Oktay Kuban, Sincan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Kozmik Oda'da arama yapan Hâkim Kadir Kayan, KPSS'deki kopya iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan, İrtica ile Mücadele Eylem Planı soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Mehmet Murat Yönder ve Ercan Şafak, hakkındaki soruşturma nedeniyle Adana'ya düz savcı atanan İlhan Cihaner, Cihaner'in yargılandığı Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili Taner Aksakal.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber