Hekimlerden uyarı: İstanbul kızamık salgını yaşar hale gelmiştir/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 22 Şubat 2011 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Tabip Odası ve Pratisyen Hekimlik Derneği, Aile Hekimliği uygulamasında gelinen noktayı değerlendirdi.

Dr. Mustafa Sülkü: " Son bir yılda ne yapıp edip, İstanbul'da Aile Hekimliğine geçme işi dışında, birinci basamakta başka işle uğraşmayan, birinci basamakla ilgili sorumluluklarını unutan, çalışanlarda motivasyon bırakmayan anlayış nedeniyle; İstanbul kızamığı yok etme aşamasındayken, kızamık salgını yaşar hale gelmiştir "

"Gerekli önlemleri almazsanız, her türlü bulaşıcı hastalık çıkabilir ortaya "

İstanbul Tabip Odası ve Pratisyen Hekimlik Derneği ile 'Koruyucu Aile Hekimliği' uygulamasında üç ayda gelinen noktayı değerlendirdi.

Toplantıya İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Pratisyen Hekimlik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Sülkü, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu ile İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fethi Bozçalı katıldı.

" KIZAMIK SALGINI YAŞAR HALE GELMİŞTİR "

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, 'Koruyucu Aile Hekimliği' uygulaması olarak hayata geçirilen uygulamanın "Koruyucu" kısmının uygulanmadığını söyledi. Gören, koruyucu aile hekimliğinin hastaların ilk başvuracakları yer olarak algılandığını söyleyerek, " Esas önemli olan, koruyucu hekimlik hizmetleridir. Yani bebeklerin izlenmesi, gebelerin izlenmesi, lohusaların izlenmesi, aşıların düzenli yapılması olayıdır . Tedavi edici hekimlik hizmetleri çok pahalı hizmetlerdir. Esas önemli olan hastalık oluşmadan önce onu önlemektir" dedi. Ortak basın açıklamasını ise, Pratisyen Hekimlik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Sülkü yaptı. Sülkü, "Son bir yılda ne yapıp edip, İstanbul'da Aile Hekimliğine geçme işi dışında, birinci basamakta başka işle uğraşmayan, birinci basamakla ilgili sorumluluklarını unutan, çalışanlarda motivasyon bırakmayan anlayış nedeniyle, İstanbul kızamığı yok etme aşamasındayken, kızamık salgını yaşar hale gelmiştir " dedi.

Sülkü, İl Sağlık Müdürlüğünün geçen yıldan bu yana birinci basamak sağlık hizmetlerini ihmal ettiğini ifade ederek, İstanbul'daki sistemin bir gecede darmadağın olduğunu kaydetti. Dr. Mustafa Sülkü, " İşte bu sistem içinde kızamık zaten tümüyle ortadan kalkmamıştı. Vaka görülmüyordu artık. Ancak yok edilmesi için, daha uzun süreli ciddi programlar lazımdı. Tam da bu süre içinde, gerekli önlemleri almazsanız, her türlü bulaşıcı hastalık çıkabilir ortaya " diye konuştu. Kamuya ait 552 adet sağlık ocağının kapatılarak, yerine 808 özel sağlık kuruluşu kurulduğunu kaydederek, " Özeldir. Çünkü kirası, ısınması, herşeyi hekimlerin üzerine yıkılmıştır. Halkın sağlığını sırtında yük olarak görenler, birinci basamak sağlık kurumlarının bakım , onarım, elektrik, su, ısınma ve çalışan görevlinin ücretini hekimlerin üzerine yıkmıştır. Maliye Bakanlığı, hekimleri bir ticaret erbabı gibi görmekte ve ek ödemeler yapmasını öngörmektedir " dedi.

" 144 YER BOŞ VE BUNUN NEREDEYSE, 120 TANESİ ESENLER, BAĞCILAR, ARNAVUTKÖY VE SULTANGAZİ'DE"

Dr. Mustafa Sülkü, Tıpta Uzmanlık Sınavı sonucu Aile Hekimliği sistemi dışına çıkacak sağlık personellerinden başka 200 doktor, 50 hemşirenin aile hekimliğinden istifa ettiğini söyledi. Dr. Sülkü, " Bu nasıl bir memnuniyettir ? Bu nasıl bir çalışan memnuniyetidir ? " diye sordu. Esenler, Bağcılar, Arnavutköy, Sultangazi gibi ilçelerde, Aile Hekimliği pilot uygulamasınınn tercih edilmediğini kaydeden Dr. Mustafa Sülkü, "Yine Sağlık Müdürlüğünün yaptığı basın açıklamasında, 144 yer boş ve bunun neredeyse, 120 tanesi Esenler, Bağcılar, Arnavutköy ve Sultangazi'de. Sultangazi halkının neredeyse yarısı sağlık hizmetine ulaşamıyor hekimi olmadığı için.Buradaki insanlar diğer hekimlerin üzerine yıkılmış durumda. Hani 3 bin 500 kişiye bakacaktı bir hekim ? " diye konuştu.İstanbul Sağlık Müdürlüğünün bazı yerlerde görevlendirme yapamadığını dile getirdiğini söyleyen Dr. Mustafa Sülkü, " Bunu neden daha önce planlamadınız ? Soruyoruz Sağlık Müdürlüğüne. İki üç seneniz vardı bunu neden planlamadınız ? Sağlık Müdürlüğü açıkça söylüyor ; Sağlık Bakanlığının emriyle biz İstanbul 'da Aile Hekimliğine geçtik diyor " şeklinde konuştu.İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün geçmiş yıllarda uyguladığı " Gebe, Bebek, Lohusa İzleme Sistemi " ne göre, İstanbul'daki sağlık ocaklarında bakılması gereken, 227 bin bebek olduğunu söyleyen Dr. Mustafa Sülkü, " Doğru dürüst sistemler kurulamadığı için, Aile Hekimliği bilgi sisteminde 70 bin bebek görülüyor. Soruyoruz 160 bin bebeği kim izleyecek ? " diye sordu.

" MECBURİ HİZMETİ KALDIRIYORUM DİYEREK TÜKÜRDÜĞÜNÜ YALAMIŞTI. BUNDA DA YAPACAK "

Dr. Sülkü, basın açıklamasında, " İstanbul Sağlık Müdürlüğünün yaşananlara gözlerini, söylenenlere kulaklarını açması gerekir. Eleştirileri ' Alışkanlıkların bozulması bu değişime karşı bir direnç ' kolaycılığıyla geçiştirmek yerine, İstanbul'da yaşanan sıkıntıları Sağlık Bakanlığına aktararak, onları bu inadından vazgeçirmeleri daha doğru olacaktır diye düşünüyoruz.Sağlıkta dönüşüm programının bir parçası olan Aile Hekimliği uygulamasından doğacak sonuçların sorumluluğu, hekimlerin, sağlık çalışanlarının değil, yöneticilerin olacaktır. " dedi.

Dr. Mustafa Sülkü, bir iddiada da bulunarak, " Üçüncü ayın sonunda şunu dedi Sağlık Müdürlüğü. Üçüncü ayın sonunda artık misafir hasta kavramı kalkacak herkes kendine kayıtlı hastaya bakacak. Biz iddia ediyoruz ki, bunu seçime kadar sürdürecek. Yani tükürdüğünü yine yalayacak. Sağlık Bakanlığı, mecburi hizmeti kaldırıyorum diyerek tükürdüğünü yalamıştı. Bunda da yapacak. Aile Hekimliği uygulamıyor" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber