Vekil lojmanlarına son talip ABD

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarruf sağlamak amacıyla 3 Kasım seçimlerinden sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ön ayak olmasıyla boşaltılan Ankara'nın Or-An semtindeki Meclis lojmanları için ABD'den sürpriz bir teklif geldi.

Kiralık olacak

Teklifi ABD yönetimine yakınlığıyla tanınan Avukat Bilgiç Ertürk yaptı. Yaklaşık 10 gün önce DSP eski İstanbul Milletvekili Mustafa Düz ile birlikte Meclis'e gelen Avukat Ertürk, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüştü. Avukat Ertürk, 2.5 yılda sadece 4 villası ve 2 bloğu satılabilen lojmanların bu şekilde elden çıkarılmasının pek mümkün görünmediğini belirtti. 400 villa ve iki bloktan oluşan lojmanların tamamını ABD'nin kiralanmasının söz konusu olabileceğini söyleyen Avukat Ertürk, villaları aylığı 2 bin 500 dolardan 10 yıl kiralama teklifinde bulundu. Her türlü tadilat yapma hakkını da içeren teklif, 10 yıl sonra lojmanların yeniden Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetinde kalmasını da sağlıyor.

Kira artışlarıyla 10 yılda villa başına 300 bin dolar gelir elde etmeyi planlayan Maliye Bakanlığı teklifi oldukça cazip buldu. Maliye Bakanı Unakıtan, Milli Emlak Genel Müdürü Faik Ceceli'yi arayarak teklifin değerlendirilmeye alınmasını ve yazılı bir teklife dönüştürülmesi talimatını verdi. Ceceli ile bir araya gelen Avukat Bilgiç Ertürk, teklifi yazılı olarak vermek için bir hafta süre istedi.

Görevliler taşınacak

Teklif, lojmanların Amerikan kampusü haline dönüştürülmesini öngörüyor. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde görevlilerinin güvenliğini bu yöntemle sağlayan ABD, Türkiye'de bunu uygulamıyordu. Ancak Irak Savaşı'nın ardından yükselen Amerikan karşıtlığına karşı ek güvenlik tedbiri almak zorunda kaldı. Proje gerçekleşirse, ABD Büyükelçiliği çalışanları ve Ankara'da görev yapan tüm ABD vatandaşları milletvekili lojmanlarına taşınacak. Anlaşma olursa daha önce sözleşme ile satılan 4 villa ve 2 blok da ABD'lilere devredilecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber