Eğitim-İş: Eğitim sistemimiz OECD içinde alarm veriyor/ Video

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 28 Şubat 2011 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk eğitim sisteminin yeri üyesi olduğu OECD ülkelerinin en sonlarında geliyor. Türkiye'nin batısı ile doğusu arasındaki gelişmişlik farkı ve öğrenci başına yapılan harcama bunu temel nedenlerinden. Bu tablo, uluslararası öğrenci değerlendirme programı, yani PİSA raporundan çıktı.

Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, "Bu da ülkemizin durumunu gösteriyor ki Türkiye'deki araştırmacılar yapsaydı MEB bakanı inanmazdı" dedi.

Eğitim-İş Genel Başkanı Adıbelli'nin bahsettiği Türk eğitim sisteminin dünyadaki yerini gösteren bir rapor. Uluslararası öğrenci değerlendirme programı, yani PİSA raporu...

33'ü OECD üyesi, toplam 65 ülkenin değerlendirildiği rapora göre, Türkiye'nin özellikle de OECD ülkeleri arasındaki yeri alt sıralarda.

Adıbelli, "Ne yazık ki 33 ülkenin içinde 31. olduğumuza göre bizim Türk eğitim sistemimizde öğrencilerimizin durumu diğer gelişmiş ülkelere göre iyi değil" diye konuştu.

Eğitim seviyesinde Türkiye'de bölgeler arasındaki farklılık bunun temel nedenlerinden.

Yüksel Adıbelli, "Güneydoğu'ya gittiğimizde daha başarı düşüyor. Orta Anadolu'ya geldiğimizde biraz yükseliyor. Genelde ekonomik durumu iyi olan bölgelerde başarı yükseliyor" dedi.

Rapora göre, okur yazarlıkta, matematik ve fizik derslerinde en düşük performans Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde.

Sadece bu değil Türkiye'de öğrencilere yapılan harcama da düşük. Örneğin Yeni Zelanda'da öğrenci başına yapılan toplam harcama 52 bin 475 dolar. Yunanistan ve Meksika'da 48 bin 423 dolar. Ama Türkiye'de sadece 12 bin 576 dolar.

Ve bir başka sorun. Türkiye'de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 24 iken OECD ortalaması 16.

Eğitim-İş Genel Başkanı'na göre, tüm bu sorunların temel kaynağı Türkiye'de uzun yılları kapsayan bir eğitim planlaması olmaması:

"Akşam rüyasında bakan ve uzmanları bir şey görüyor ertesi gün uygulamaya kalkıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber