Hükümet 2003 sonu itibarıyla 25 bin 74 KİT atıl kadrosunu tasfiye edecek.

Haber Giriş : 03 Ağustos 2003 18:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet 2003 sonu itibarıyla 25 bin 74 KİT atıl kadrosunu tasfiye edecek.

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu Türkiye'nin beşinci gözden geçirmeye ilişkin 25 Temmuz 2003 tarihli niyet mektubunu onaylayarak 476 milyon dolar tutarındaki kredi dilimini serbest bıraktı.
Türkiye, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Süreyya Serdengeçti'nin imzalarını taşıyan 29 maddelik niyet mektubunda yaklaşık 17 bin 674 KİT atıl kadrosunun tasfiye edileceği ve kamu alacaklarıyla ilgili olarak bir daha af çıkarmayacağı sözü verildi.
Söz konusu mektupta KİT'lerdeki 9 bin 900 atıl istihdamın ocak ayı sonu ile haziran ayı sonu arasında ortadan kaldırılmasına (yapısal performans kriteri) ilişkin hedefin yaklaşık 2 bin 500 kadro ile kaçırıldığı, ücret görüşmelerinin tamamlanması akabinde daha fazla çalışanın erken emekliliğe başvurması sebebiyle bu sürecin hızlanmasının beklendiği ifade edildi.
Bu arada mektupta 2003 Aralık sonu itibarıyla 25 bin 74 KİT atıl kadrosunun tasfiye edileceği hükmü performans kriteri olarak yer aldı. Ocak-haziran döneminde tasfiye edilen kadro sayısı ise yaklaşık
7 bin 400 kişi. Buna dayanılarak yapılacak hesaba göre aralık ayı sonu itibarıyla 17 bin 674 kişinin ya gönüllü emeklilik yoluyla ya da resen ayrılması gerekiyor.
Bu arada kadroların tasfiyesinde kamu sektörü işçilerinin emekli olmasındaki kısıtlamaları kaldıran, 26 Mart 2003 tarihinde kabul edilen düzenlemenin uygulanmasıyla desteklenen, gönüllü emeklilik yolu ile atıl istihdamın azaltılmasına devam edileceği vurgulandı. Mektuptaki ifadelere göre hedeflere ulaşılmasını teminen, atıl kadroların azaltılmasının her bir KİT seviyesinde uygulanması ve takip edilmesine yoğunlaşıldı. Toplam kamu istihdamının izlenmesi sistemi, mayıs ayı sonunda uygulamaya konuldu.
IMF'ye verilen niyet mektubunda, 8.5 milyar ABD Doları'na kadar krediye dönüştürülebilecek 1 milyar ABD Doları tutarındaki hibe imkânına ilişkin, ABD ile yapılacak görüşmelerin kısa bir süre içerisinde tamamlanmasının beklendiği ifade edildi.

Faiz dışı fazla tedbirleri tamam
Stand-by düzenlemesi kapsamındaki beşinci gözden geçirmenin tamamlanmasının talep edildi mektupta, KİT'lerde bulunan atıl istihdamın azaltılması ve toplam kamu sektörü faiz dışı fazlasına ilişkin haziran ayı sonu performans kriterlerinden feragat talebinde bulunuldu.
Beşinci gözden geçirme için ön koşul olarak; 2003 yılı gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde 6.5'i kadarlık kamu sektörü faiz dışı fazla hedefine ulaşılmasını teminen bütçe gerçekleşmelerinin planlandığı şekilde devam etmesini sağlamak üzere tedbirlerin alındığının işaret edildiği mektuba, şöyle devam edildi:
"Sosyal güvenlik kuruluşlarına ilişkin yapılan düzenlemeler temmuz ayında TBMM'den geçirilecektir. Aynı zamanda, 17 Temmuz 2003'te bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen toplantıda IMF ve Dünya Bankası'nın görüşleri dikkate alınarak taslak Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu üzerinde mutabakata varılmıştır. KİT'lerdeki atıl istihdamın azaltılmasının hızlandırılmasına yönelik önlemler alınmaktadır. Son olarak, kamu alacaklarına ilişkin aftan kaçınılması yapısal performans kriteri haline getirilecektir.'
Niyet nektubunda beşinci gözden geçirmenin tamamlanmasında gecikilmesi ve bazı politika unsurlarının yeni bir takvime bağlanması ışığında programda birtakım teknik değişikliklere gidilmesi de önerildi. Bunlar arasında programa yönelik gözden geçirmelerin takviminin değiştirilme konusuna ilk sırada yer verildi. Bu arada geciken taahhütlere yeni takvim verilerek haziran ve temmuz aylarına ilişkin taahhüt takvimi şu şekilde değiştirildi:
"Doğrudan vergi reformunun ikinci paketinin TBMM'den geçirilmesi: Kasım sonu. Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun TBMM'den geçirilmesi: Ekim sonu. KİT'lerin yönetişiminin iyileştirilmesine ilişkin yasal düzenleme: Aralık sonu. Kamu çalışanları ve yöneticileri için ahlaki görev ve uygulama esaslarına ilişkin düzenleme: Yıl sonu. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu taslağı: Ekim sonuna kadar Meclis'ten geçirilecek. Gözden geçirme takvimi de değişti. Buna göre en erken tarih 6'ncıda 20 Ekim'e, 2004'te de 7'ncide 15 Ocak'a, 8'incide 15 Nisan'a, 9'uncuda 15 Temmuz'a, 10'uncuda 15 Ekim'e, 11'incide 15 Aralık'a takvimlendirildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber