Özcan'dan 'dördüz koyun' projesi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Mart 2011 10:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

SAFURE CANTURK

Rus koyunların dördüz doğurmasından etkilenen Prof. Dr. Özcan hayvan ithaline karşı harekete geçti. Özcan Türkiye'nin ilk küçükbaş sperm bankası için girişimde bulunuyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'a hediye edilen Rus koyun yeni bir bilimsel çalışma için ilham kaynağı oldu. Rus koyunlarının suni tohumlama ile dördüz doğurmalarından etkilenen Özcan, Türkiye'nin ilk küçükbaş sperma bankasının kurulması için çalışma başlattı. Gürültücü Çin horozunun yerine Bilkent'teki YÖK'ün bahçesine gelen Rus tipi koyun YÖK Başkanı Özcan'ı, Türkiye'nin kırmızı et sorununa çözüme yöneltti. Rus koyunlarının suni tohumlama ile bir doğumda 4 kuzu doğurmasından etkilenen Özcan, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Suni Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Daşkın'a Koyun-Keçi Sperma Bankası Projesini hayata geçirilmesi için talimat verdi. Tarım Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı'ndan projeye destek vermeleri için girişimde bulunan Özcan, projenin hayata geçirilmesiyle ithal keçi ve koyuna gerek kalmayacağını söyledi. YÖK Başkanı Özcan, çekirdeksiz ithal domatesler ile Türkiye'nin tarımsal ürünlerde dışa bağımlı hale geleceğini belirterek bilim adamlarını tohumculuk üretimine dikkat çekmişti. Özcan, YÖK'ün bahçesinde kurduğu mini hayvanat bahçesiyle Türkiye'nin ve Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen hayvanları besliyor.

İTHALE GEREK KALMAYACAK

Prof. Dr. Ali Daşkın, kuracakları merkezin Türkiye'de ilk olduğunu belirterek, proje ile ithal ve yerli koyun keçi ırklarının spermalarının burada tutulacağını ve böylelikle bir daha ithal koyun ve keçiye gerek kalmayacağını ifade etti. Daşkın, kuracakları merkez ile koyun ve keçi üretiminde Türkiye'nin en yüksek seviyeye ulaşacağını dile getirdi. Daşkın, projeye YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın da büyük destek verdiğini söyledi. Türkiye'nin 5 milyon koyun ithalatı planlandığını ifade eden Prof Dr. Daşkın, bu proje ile Türkiye'nin koyun ve keçi üretiminde en yüksek seviyeye çıkacağını söyledi. Daşkın, yabancı ve yerli koyun erkeklerinden sperma bankaları oluşturulacağını da ifade etti. Üretilen bu spermaların koyun ve keçi tohumlamasında kullanılacağını dile getiren Daşkın, proje sayesinde kendi hayvan ırklarımızın genetik marka değerinin artırılacağını, bu ırkların komşu ülkeler için de ticari bir ürün haline geleceğini söyledi. Türkiye'nin yıllar boyunca hayvan ithalatı yapmasının doğru olmayacağını ifade eden Daşkın, kuracakları merkez sayesinde hayvan ithalatının son bulacağını belirtti. Koyun ve keçi ithalatıyla Türkiye'ye gelen hayvanların yüksek verimli olduğunu ifade eden Daşkın, "Yetiştirilmelerinde de gereken özenin gösterilmemesi durumunda yok olup gidecek. Bu merkez sayesinde Türkiye'ye gelen damızlık koyunların üretiminde büyük gelişme kaydedilecek" dedi.

Twitter'dan af uyarısı

YÖK Başkanı Özcan, dün sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook'ta yayımladığı mesajlarda, bahar döneminde aftan yararlanarak üniversiteye dönecek öğrencilere, bugünün son gün olduğunu hatırlattı. Özcan, yayımladığı mesajlarda, yeni yapılan yasal düzenlemelerle daha önce çeşitli sebeplerden eğitimle ilişiği kesilenler için yeniden okullarına dönme imkânı doğduğunu hatırlatarak, bu kapsamda, eğitimöğretim yılının bahar döneminden itibaren üniversiteye başlamak isteyen öğrencilerin ilişiklerinin kesildiği üniversiteye başvurmaları gerektiğini ifade etti. Özcan, üniversitelerin bütün imkanları seferber ettiğini belirterek, bu bahar dönemi dışında üniversitelerine geri dönecek öğrencilerin de 24 Temmuz 2011'e kadar başvuru yapmaları gerektiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber