Özel yetenek derslerinde not sistemi kaldırılmalı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2011 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, özel yetenek isteyen derslerde not sisteminin var olan yeteneği de yok ettiğini, not sisteminin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Büyükfırat, yaptığı açıklamada, Türk eğitim sisteminin sorgulanması gerektiğini çocuklara yıllardan buyana uygulanan eğitim sisteminde bazı değişmesi gereken konular olduğunu özellikle özel yetenek isteyen ve seçmeli olan derslerde not sisteminin kaldırılması gerektiğini savundu. Büyükfırat, eskiden adı el işi olan, şimdi ise ismi bilgi teknolojileri dersiyle, resim, müzik ve beden eğitimi derslerinde not sisteminin kaldırılması gerektiğini anlatarak, "Bu dersler tamamen kişinin özel yeteneğine ve

becerisine kalmış şeylerdir. Eğer bir insanda yetenek varsa müzik aleti çalabilir. Yetenek varsa resim yapabilir. Yetenek varsa ahşaptan eşyalar yapabilir. Sen bir insana not tehdidiyle zorla gitar ya da saz çaldıramazsın. Ya da zorla doğa resmi, insan resmi yaptıramazsın" dedi.

Büyükfırat, 33 yıldır milli eğitim camiasının içinde olduğunu, camia içinde öğretmen, şube müdürü, müdür vekili ve müdür olarak görev yaptığını ayrıca kendi çocuklarının da okul hayatı olduğunu bu nedenle yaşanan sıkıntılar bire bir bildiğini ifade ederek, "Okullarda müdürlük yaptığım dönemlerde veliler özel yetenek derslerinden dolayı sık sık şikayete gelirdi. Ayrıca benim çocuklarımdan da biliyorum. Örneğin eski el işi dersinde öğretmenin biri çocuğa ahşaptan ev yapma ödevi veriyor. Çocuk evde yapmaya

çalışıyor babası yardım ediyor ağabeyi yardım ediyor ama olmuyor. Sonunda marangoza götürüp yaptırıyor. Sonrada öğretmene götürüyor öğretmen öğrenciye not verdiğini sanıyor ama notu marangoza veriyor" diye konuştu.

Çocukların yeteneklerine puan verilerek var olan cevherinde yok edildiğini savunan Büyükfırat şöyle devam etti:

"Bu sistem değişmeli. Çocukları not tehdidiyle özel yetenek dersleri verilmemeli. Bu derslerde not olmamalı. Onun yerine çocukların varsa resim, müzik, beden eğitim ve el işi yeteneği bu konularda yönlendirilmeli. Çünkü zorla bir şey yaptıramazsın. Eğer çocukta varsa müzik yeteneği yapar. Her çocuk sporu sevecek diye bir kural yok. Herkes sporcu olacak diye bir kural yok. Herkes ressam olacak diye de bir şey yok. Çocukların yeteneği belirlenip ona göre yönlendirilmeli."

Bu konuları kendisinin milli eğitim şurasında dile getirdiğini ve kabul gördüğünü ayrıca milli eğitimin temel prensipleri arasında çocuklara akademik eğitim verilirken bunun yanında iyi bir insan ve iyi bir birey olarak yetiştirilmesinin var olduğunu, eğitimin vatanını seven, edepli birey yetiştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber