Türkiye'de deprem yönetmeliğini takan yok

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Mart 2011 23:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Cemal Gökçe ?Onaylı 1030 projeyi inceledik, yüzde 90'ı deprem yönetmeliğine uygun değildi? dedi

ŞÜKRAN PAKKAN

Japonya'daki 8.9 büyüklüğündeki depremde binaların ayakta kalması, büyük deprem riski bulunan Türkiye'deki binaların durumuna gözleri çevirdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Cemal Gökçe, Japonya ile Türkiye arasında binaların yapımında uygulanan deprem yönetmeliği arasında fark olmadığını, ancak denetim olmadığı için Türkiye'deki binaların sorunlu olduğunu söyledi.

Gökçe, 2008'de İstanbul'da 1030 binanın projesini inceleyerek yaptıkları çalışmada, onaylı projelerin yüzde 90'ının aslında yapı ruhsatı almaya uygun olmadığını ortaya çıkardıklarını söyledi.

Yeterince denetim yapılmıyor

Japonya'daki depremin ardından yaşanan durumunu değerlendiren Gökçe, binaların yıkılmamasını şu nedenlere bağladı: ?Binaları yaparken zemin şartlarını dikkate alıyorlar, etüt çalışmaları yapıyorlar, buna uygun projeler üretiyorlar. Onların da deprem yönetmelikleri var ve buna uygun inşaat yapıyorlar. Malzemeler standartlarına uygundur, yapı üretim süreci boyunca binalar denetlenir. Aslında yönetmelikleri bizden farklı değildir, mühendisliğimiz de oradan geri değil. Biz de yönetmeliklerin uygulanmasında sorun var. Türkiye'de yeterli ölçüde denetim yapılmadığı için projeler genel olarak yönetmeliklere uygun değil.?

Türkiye'de deprem yönetmeliğinin 2007'de yenilendiğini ve betonarme binalarda kullanılan çelik miktarının arttığını, projelendirme kriterlerinde değişiklikler yapıldığını anlatan Gökçe, şöyle devam etti:

?2008'de İMO İstanbul Şubesi olarak inşaatı başlamayan 1030 yapı projeyi inceledik, yüzde 90'nın deprem yönetmeliğine uygun olmadığını ispatladık.

Temel problem burada; bu projeler nasıl inşaat ruhsatı alıyorlar? Bunların yüzde 90'ı yapı denetim kurulları tarafından denetlenmiş, geri çevirdik, yeniden yapılsın diye. Bazıları düzeltiyor, bazıları olduğu gibi belediyeden ruhsat alıyorlar.

Dolayısıyla 6.5 ve üzerine bir depremde ciddi hasar alacaklar. İstanbul'da daha proje aşamasında denetlenmediği için inşaatlar sorunludur. Zaten bizde diploma sahibi bir mühendis her düzeyde bir projenin altına imza atar. Japonya'da bunu yaptıramazsınız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber