Memurun prim farkını Maliye karşılayacak

Haber Giriş : 04 Nisan 2005 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni düzenlemeye göre memur maaşlarından kesilen sigorta priminin yüzde 70'lere varan oranda artacağını hesaplayan Maliye, bir yıl boyunca aradaki farkı bütçesinden karşılayacak

Sosyal güvenlik reformuyla birlikte memur maaşlarından kesilen sigorta priminin yüzde 70'lere varan oranda artacağı hesaplandı. Bu durumun maaşları düşürmemesi için aradaki farkın bir yıl süresince Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanması öngörüldü.

SSK, BağKur ve Emekli Sandığı'nı tek teşkilat haline getiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı önümüzdeki hafta başından itibaren Meclis gündemine gelecek. Emekli Sandığı, yeni tasarıdan en fazla etkilenen kurum olacak.

Doğrudan transfer
Memur maaşlarından bugünküne göre daha yüksek oranda prim kesileceği için ilk elde maaşlar düşmüş gibi görünecek. Ancak tasarıda geçici maddelerde yapılan düzenlemeyle bugünkü kesinti oranı ile 1 Ocak 2006'dan itibaren yürürlüğe girmesi öngörülen yeni sistemdeki prim yükü arasındaki farkı "bir yıl" boyunca Maliye Bakanlığı karşılayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan bir yetkili Emekli Sandığı iştirakçilerine özel düzenlemeyi şöyle anlattı:
"Memurlarda maaş düşüşü olmayacak. Devlet, Emekli Sandığı'na transfer yapmak yerine aradaki farkı doğrudan maaş hesaplarına yansıtacak. Bu uygulama 2006'da geçerli olacak. 2007 başından itibaren katsayı artışları prim yükünü karşılayacak miktarda yani daha yüksek belirlenerek maaş dengesi korunacak."

Sağlığa da prim
Yeni sistemde halen temel maaşlardan alınan emeklilik keseneği (primi) matraha yan ödeme ve diğer tazminatlarda eklenerek daha yüksek miktara ulaştırılacak. Memurlarda, sağlık primi içermeyen ve ortalama yüzde 16 olan emeklilik kesinti hesaplamasında sistem değişecek. Her memurun maaşından yüzde 14 kadar kesinti yapılacak. İşveren sıfatıyla kamu kuruluşlarının ödediği yüzde 11'lik primin üzerine yüzde 7.5 oranında da sağlık primi eklenecek.

Üstten fazla kesinti
Primlerdeki artış özellikle üst kademelerdeki memur için yüzde 77.8 olacak. 3 bin 661 YTL brüt aylık alan müsteşarların matrahı bin 650 YTL'den 3 bin 177 YTL'ye yükselecek. Halen 264 YTL olan kesinti tutarı da, 445 YTL'ye yükselecek. Böylece müsteşar maaşlarından aylık 181 YTL daha fazla prim kesilecek.
Yan ödemeleri düşük veya tazminat almayan alt kademe memurlardaki prim kesinti oranı ise mevcutun altına çekilecek. Örneğin 9. kademe 1. derecede çalışan memurun maaşındaki kesinti 106 YTL'den 97 YTL'ye düşecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber