SHÇEK'e bağlı 100 huzurevinde yaklaşık 8 bin yaşlıya hizmet veriliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2011 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, SHÇEK'e bağlı toplam 100 huzurevinde yaklaşık 8 bin yaşlıya bakım, koruma ve rehabilitasyon hizmeti sunulduğunu belirtti.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Yaşlılar Haftası dolayısı ile bir mesaj yayınladı. Kavaf mesajında, toplumsal aklın ve tecrübenin simgesi yaşlıların, bizi biz yapan değerleri nesillere aktaran, yaşam deneyimleriyle yol gösteren, toplumu zenginleştiren en önemli değerlerden olduğunu belirtti. Yaşlılığın, giderek zorlaşan hayat mücadelesinde, daha çok desteğe ihtiyaç duyulan ve hassasiyetler taşıyan bir süreç olduğunu kaydeden Kavaf, "Verdikleri bin bir emekle, toplumumuzun bugünlere ulaşmasında önemli rol oynayan yaşlılarımız; bu süreçte toplumsal ilgi, sevgi ve saygıdan güç alır ve hayata bağlanırlar. Böyle hassas bir dönemde yaşlılarımıza ihtiyaç duyduğu her türlü desteği vermek; insan onuruna yakışacak koşulları hazırlayıp sunmak, yaşama sevincini kaybetmeden toplumla iç içe bir hayat sürmelerini sağlamak bizler için yalnızca bir sorumluluk değil aynı zamanda da vefa borcudur." dedi.

Yaşlıların hayatını kolaylaştırmak, ekonomik durumlarını iyileştirmek, kimseye muhtaç olmadan huzurlu ve mutlu bir ömür sürmelerini sağlamanın, devletin öncelikli görevleri arasında olduğunu dile getiren Kavaf, "Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu halen 15'i Huzurevi, 42'si Özel Bakım Bölümlü Huzurevi, 39'u Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 4'ü Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi olmak üzere 9 bin 547 yatak kapasiteli toplam 100 huzurevinde, yaklaşık 7 bin 983 yaşlı vatandaşımıza bakım, koruma ve rehabilitasyon hizmeti sunmaktadır." diye konuştu.

Yaşlılara sunulan hizmetin çeşitlendirilmesi, onlara evlerinde sosyal ve psikolojik destek hizmeti verilmesi, Alzheimer, demans gibi hastalığı olan yaşlıların gündüzlü bakımının sağlanması amacıyla Yaşlı Hizmet Merkezlerinin faaliyete geçtiğini dile getiren Kavaf, şöyle devam etti: "Halen Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı 6, özel kişilere ait 1 Yaşlı Hizmet Merkezi'nde yaşlılarımıza gündüzlü hizmet verilmektedir. Ayrıca diğer kamu kuruluşları, belediyeler, dernek, vakıf, özel kişi ve kuruluşlara ait 13 bin 589 yatak kapasiteli toplam 185 huzurevi bulunmaktadır." dedi.

Kavaf, 21.yüzyıldaki hızlı yaşlanma süreci ile karşılaşılabilecek sorunların azaltılması; yaşlılık alanındaki hizmetlerin planlı ve programlı yürütülmesi, çeşitlendirilmesi; sosyal kalkınmanın sağlanması, dolayısıyla da bireylerin güvenli ve saygın bir şekilde yaşlanmaları amacıyla Devlet Planlama Teşkilatı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, çeşitli kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri işbirliği ile ?Yaşlanma Ulusal Eylem Planı' çalışmasının sürdürüldüğünü aktardı.

"YAŞLILARIN TECRÜBELERİNDEN YARARLANMALIYIZ"

Bakanlık olarak yaşlı hizmetlerini yaygınlaştırmak, hizmet kalitesini artırmak, hizmete erişilebilirliği sağlamak, yeni alternatif hizmetleri geliştirmenin öncelikli hedefleri olduğunu kaydeden Kavaf, mesajında şu görüşlere yer verdi: "Yaşlılık yaşamın doğal bir parçasıdır. Önemli olan bu dönemin gelecek kaygısı taşımadan, yaşama bağlılığı kaybetmeden, aktif olarak geçirilmesidir. Yaşlılarımızın bilgi ve hayat tecrübelerini gençliğin enerjisiyle birleştirirsek inanıyorum ki var olan sorunlar çok daha kolay çözülecektir. Bu bağlamda yaşlılarımızın tecrübelerini kullanacakları ve hayatın içinde aktif biçimde yer alacakları yeni hizmet modelleri geliştirmekteyiz. Yaşlılar Haftası; toplumumuzu bugünlere taşıyan yaşlılarımızın saygınlıklarının korunması; karşılaştıkları sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlara yönelik çözüm yollarının aranması ve yaşlılarımızın sorunlarının gündemde biraz daha öne çıkması için önemli bir fırsattır. Yılın her günü büyüklerimizi hatırlamak ve onlara bunu hissettirmek hem insanlık hem de mensubu olduğumuz medeniyetin bir gereğidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber