Adrese teslim Mobese cezalarına özel makyaj

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 21 Mart 2011 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kural ihlali nedeniyle MOBESE'ye takılan sürücülerin yanında bulunan kişilerin yüz ve vücut görüntüleri karartılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 İl Emniyeti'ne "Trafik denetimlerinde kullanılan teknik cihaz görüntüleri" başlıklı bir genelge gönderdi. Genelgede, trafik denetimlerinde etkinliği artırmak, kural ihlalinin ispatlanarak asılsız iddiaların yol açtığı olumsuzlukları ortadan kaldırmak, itiraz edilmesi ya da herhangi bir davaya konu olması halinde mahkemelere sunabilmek amacıyla KGYS ve EDS'ce tespit edilen kural ihlallerinin görüntü kayıtlarının alınarak sürücülerin adreslerine trafik idari para cezası karar tutanağı ile birlikte gönderildiğine dikkat çekildi.

Karartmadan göndermeyin

Anayasa'nın 38'inci Türk Ceza Kanunu'nun ise 20'inci maddelerinde ceza sorumluluğunun şahsiliği ve kimsenin başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamayacağı hususlarının teminat altına alındığına işaret edilen genelgede, "Tebliğatlardaki görüntüleri karartmadan sürücülerin adreslerine göndermeyin" denildi. Buna göre, video kameralı radarlardan sonra MOBESE olarak bilinen Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Elektronik Denetim Sistemleri (EDS) ile tespit edilen ihlal görüntülerinde sürücü dışındaki kişiler karartılacak. Uygulama ile sürücülerin özellikle eşlerine karşı zor durumda kalmaması amaçlandı.

Radarlı polislerin yetkisi arttı

Radarlı hız denetimlerinde yeni bir dönem başlıyor. Kameralı radar ekibi aşırı hız dışında, cep telefonu ile konuşan, emniyet kemeri kullanmayan ve hatalı sollama yapan araç sürücülerine de ceza yazılmasını sağlayacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, video kameralı radar denetimlerinde yeni bir düzenlemeye gitti. Buna göre, radar ekibi hız ihlalleriyle birlikte, kask,cep telefonu, emniyet kemeri kullanımı ve hatalı sollama gibi sürücülerin yapmış oldukları diğer kural ihlallerini de çevirme ekibine bildirecek. Radara itiraz eden eden sürücülere aşırı hız dışında ihlal ettiği diğer trafik kurallarından da ceza yazılacak. Çevirme ekipleri de aşırı hızdan çevirdikleri sürücülerle ilgili herhangi bir kural ihlali tespit ederse o konuda da müdahalede bulunacak.

Hız kayıtlarını görmek için ısrar eden sürücüler ekibin görevinin bitmesini bekleyecek. Ancak görev bitimi görüntüler sürücüye izlettirilecek. Hız ihlaline ilişkin fotoğraflar ise verilecek dilekçe adresine gönderilecek.

Kamil ELİBOL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber