Fen lisesi öğrencileri 'ışıkla ısınan boya' yaptı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2011 21:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi öğrencileri, ıspanak yapraklarından özel yöntemlerle elde ettikleri klorofil pigmentini kullanarak 'ışıkla ısınan boya' yaptı.

Projedeki asıl amaçlarının enerji tasarrufuna katkı sağlamak olduğunu belirten biyoloji öğretmeni Muzaffer Efe, "Aynı şartlarda klorofil kullanılan ve kullanılmayan yüzeyler arasında + 4 derece ısı farkı oluşmuştur. Bu da gösteriyor ki, özel boyamız sayesinde, bizim boyamızla boyanan duvarlar ışıkla ısınacak ve o alanı ısıtmak için daha az enerji harcanacak" dedi.

Proje danışmanı biyoloji öğretmeni Muzaffer Efe, "Projemizin her aşamasında hem laboratuvar imkanlarını hem de engin biyokimya bilgilerini bizden esirgemeyen DPÜ Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Metin Bülbül'e ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarım" diye konuştu. Efe, 3 ay süren çalışma sonucu elde edilen boya için patent başvurusu çalışması başlattıklarını bildirdi.

Nafi Güral Fen Lisesi 10-C sınıfından Süleyman Törehan Tarık ve Mehmet Eralp Köse ise, projelerinin finale kalmasının kendilerini çok mutlu ettiğini ifade ederek Ankara'daki finallerde Kütahya'yı gururla temsil edeceklerini belirtti.

29-31 Mart'ta TUBİTAK Butal Tesisleri'nde sergileneceği belirtilen proje, mayıs ayında Ankara'da yapılacak Türkiye finallerine katılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber