Askerlik süresi 3 ay daha kısalıyor

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

aşağıda yer alan habere ilişkin olarak Genelkurmay Başkanlığı bugün bir açıklama yayımlamıştır. Açıklamayı görmek için tıklayın.


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, askerlik süresinin kısalacağını söyledi. Sadece yurtdışında çalışanların yararlandığı dövizle askerliğin 31 günden 21 güne ineceğini belirten Bakan Gönül, düzenlemenin bununla kalmayarak, uzun dönem, kısa dönem ve yedek subaylık askerlik sürelerinin de kısaltılacağını açıkladı. Hükümetin yurtdışındaki Türklerden gelen yoğun talep üzerine Dövizle Askerlik Yasası'nda değişiklik yapmak istediği biliniyordu. Şikayetler özellikle 31 günlük askerlik süresinin uzun olduğu ve işverenlerin beklemek yerine yerlerine başkasını aldığı için işlerini kaybettikleri yönünde yoğunlaşıyordu. Gündeme bomba gibi düşen açıklamaları AK Parti'nin Kızılcahamam kamp programında yapan Bakan Gönül, milletvekillerinin ?askerlik süresi ve bedelli askerlik? konularında sorularına muhatap oldu. Edinilen bilgilere göre, ilk planda dövizli askerlik süresinin 21 güne ineceğini belirten Gönül, bu sürenin daha sonra 15 güne kadar geriletileceğini kaydetti. Gönül, ayrıca 15 aylık uzun dönem askerlik süresi ile 12 aylık yedek subaylık ve 6 ay olan kısa dönem askerlik sürelerinin de kısalacağı müjdesini verdi. Bakan Gönül, bu sayede askerlik sürelerinin 2-3 ay daha kısalabileceğini ifade ederken, Genelkurmay Başkanlığı'nın konuyla ilgili çalışma yaptığını söyledi. Vecdi Gönül, bedelli askerliğin yeniden uygulanması ile ilgili milletvekillerinin talebi ile karşılaştı. Milletvekilleri, hem gelir getireceği hem de konjonktür açısından risk doğurmayacağı gerekçesi ile bedelli askerliğin hayata geçirilmesini istedi.

Vecdi Gönül, yoğun istek karşısında kişisel görüşünü dile getirme yerine ?Sayın Başbakan talimat verirse olur.? demeyi tercih etti. Zaman zaman gündeme gelen bedelli askerlik konusunda AK Parti ve CHP'li milletvekillerinin Meclis Başkanlığı'na verilmiş önerileri bulunuyor. Genelkurmay Başkanlığı daha önce yaptığı açıklamalarda bedelli askerliğe karşı çıkarak bu konunun 2013 yılına kadar gündemlerinde olmadığını belirtmişti. Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yeniden yapılandırılma çalışmaları çerçevesinde askerlik süresini 15 Temmuz 2003'ten itibaren kısaltmıştı. Bu çerçevede 18 ay olan askerlik süresi 15 aya, yedek subaylık süresi 16 aydan 12 aya, kısa dönem erbaş ve erlik süresi de 8 aydan 6 aya indirilmişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber