1402'den yargılanan memurlar ne yapmalı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2011 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Sen, 1402 kapsamında yarargılanan memurlara ilişkin bir açıklama yaptı. Önemli gördüğümüz bu açıklamayı alıntılıyoruz.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında 6111 Sayılı Kanun 25 Şubat 2011 tarih, 27857 (Mükerrer) Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yasanın geçici 36. Maddesinin 3. ve 4. Fıkrasında 1402 Sayılı Sıkıyönetim Kanunu uyarınca Sıkıyönetim Mahkemeleri'nin görev alanına giren suçlar nedeniyle gözaltına alınan ve tutuklanan, tutuklandığı veya yakalandığı tarihte Emekli Sandığı Yasası'na tabii olarak çalışan kişi ya da hak sahiplerinin düzenlemeden yararlanma koşullarını düzenlemektedir.

Düzenlemeden yararlanmak için aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir.

Ø 5434 sayılı Kanuna tabi çalışmakta iken 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu uyarınca kurulan sıkıyönetim mahkemelerinin görev alanına giren suçlar nedeniyle yakalanmış veya tutuklanmış olmak,

Ø 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren haklarında kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatine karar verilmiş olmak,

Ø gözaltında veya tutuklulukta geçen sürelerin herhangi bir nedenle hizmetten sayılmamış olması, kendileri veya hak sahiplerinin bu durumlarını belgelemesi, (mahkeme kararı, tutukluluk veya gözaltı süresinin hizmetten sayılmadığına ilişkin belge)

Ø 25 Şubat 2011 tarihinden itibaren altı ay içerisinde talepte bulunmak,

Ø Gözaltına alındığı veya tutuklandığı tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık derece ve kademesinin talep tarihindeki katsayılar ve emeklilik keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak borçlanma tutarının altı ay içerisinde kendilerince veya hak sahiplerince kuruma ödenmesi halinde hizmet sürelerine eklenir.

Sürenin dikkate alınamadığı durumlar ise:

Borçlanılan süreler 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunun geçici 205 inci maddesine göre yaş tespitinde dikkate alınmaz.

25 Şubat 2011 tarihe kadar, kendi sigortalılıklarından dolayı sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir veya aylık bağlanmış olanlar ile birinci (SSK'lılar) ve ikinci (Emekli sandığı Kanununa tabi olanlar) fıkra kapsamında sayılan söz konusu süreleri herhangi bir şekilde sigortalılık hizmeti olarak değerlendirilmiş olanlar bu madde uyarınca borçlanamazlar.

Sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir veya aylık bağlanmayan ya da toptan ödeme yapılmak suretiyle hizmetleri tasfiye edilenlerden borçlanacakları bu süreler ile birlikte emekli veya yaşlılık aylığına veya gelire hak kazanacak olanlara, geçmişe yönelik aylık ve farkı ödenmez.

Bu maddenin birinci ve ikinci fıkrası kapsamında borçlandırılan süreler emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınmaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Kurum yetkilidir

Sonuç olarak 6111 sayılı Kanun'un 36. maddesinden yararlanma koşullarının gerçekleşmesi oldukça güç, neredeyse imkansızdır. Koşulları taşıyanların ise borçlanılan sürelerin karşılığını kendilerinin ödemesi gerekmektedir. Bu durum ise suçsuzluğu Sıkıyönetim mahkemesi kararı ile sabit olan kişiler ya da hak sahipleri açısından, askeri darbenin faturasını mağduriyetleri ile ödemek anlamında hakkaniyete aykırı bir durumdur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber