Öğretmene jestte Unakıtan Bill Gates kadar olamadı

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlerin sabırsızlıkla beklediği 'ucuza dizüstü bilgisayar' kampanyası hayal kırıklığı yarattı. Bilgisayar firmalarının yaptıkları indirimlere rağmen, Unakıtan 'KDV'yi indirmem' diye diretince, fiyatlar beklenildiği gibi 600 dolar değil, minimum 866 dolar oldu

Her öğretmene ucuza dizüstü bilgisayar kampanyası KDV sürprizi ile hayal kırıklığı yarattı. Milli Eğitim Bakanlığı, en uygun fiyatı sunabilmek için talep ettiği yüzde 18 KDV indirimini Maliye Bakanlığı'na kabul ettiremeyince açıklanan dizüstü fiyatları da beklenenin üzerinde çıktı.

Maliye Bakanlığı'nın Milli Eğitim'in talep ettiği KDV indirimini anayasada eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve başka mesleklerinde aynı talepte bulunabileceği gerekçesi ile kabul etmediği belirtiliyor. KDV indirimi yapılmadığı için beklenen avantajı sağlamayan kampanyanın, piyasadaki dizüstü bilgisayar kampanyalarından farkı kalmadı. Hatta daha ucuza bile dizüstü bulunabiliyor.

Modeller öğretmenlere özel olarak tasarlandı

Vakıfbank, MEB ile ortaklaşa düzenlediği kampanya çerçevesinde bilgisayarlar, Toshiba ve Datateknik-Casper-Sentim'in ortaklaşa kurduğu firmadan alınacak. Toshiba öğretmenler için belirlenen modeli 900 dolar+KDV üe saüşa sunarken, Datateknik-Casper ve Sentim'in açıkladığı fiyat ise KDV dahil 866 dolar. Her iki firmanın da öğretmenler için hazırladığı konfigürasyonların piyasada satışı yapılmıyor.

Çelik: Gönül bedava olsun isterdi ama...

KDV indirimi yapılmadığı için hayal kırıklığı yaratan kampanyada MEB'e bağlı öğretmenler, emekli öğretmenler, üniversitelerdeki öğretim görevlileri ve özel öğretim kurumlarındaki tüm öğretmenlere, Vakıfbank tarafından azami 48 ay vadeli, aylık 1.60 faiz oranıyla dizüstü bilgisayar karşılığı tüketici ihtiyaç kredisi kullandırılacak.

MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, "Öğretmenlerimiz, uzun süreden beri böyle bir kampanyayı talep ediyorlardı. Gönül isterdi ki hiç para ödemeden öğretmenlerimiz bilgisayar sahibi olsun. Umarız kampanya amacına ulaşır" dedi.

120 bin öğretmenden talep bekleniyor

Vakıfbank Genel Müdürü Ahmet Kaçar kampanya ile öğretmenlerin piyasadan yüzde 25-30 daha ucuza bilgisayar sahibi olabileceklerini söyledi. Kaçar, kampanya konusunda tüm Vakıfbank şubelerine talimat verildiğini ve bugünden itibaren herhangi bir Vakıfbank şubesine başvuran, banka kredi kartına sahip her öğretmenin bilgisayar kredisi kullanabileceğini söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 600 bin öğretmenin bulunduğunu belirten Kaçar, "Bunların yüzde 20'si bilgisayar kredisi kullansa 120 bin eder. Biz de 120 bin civarında talep bekliyoruz" diye konuştu.

Kredi alırken kefil istenmiyor

* Kampanya Eylül ayına kadar devam edecek ve gelen talebin tamamı karşılanacak.

* Vakıfbank veya "Öğretmenim" kredi kartı olmayanlar kampanyadan yararlanamıyor.

* Kartı olmayanlar ise kampanya süresince kredi kartı müracaatında bulunabilecek.

* Kredi talebi için öğretmenler, nüfus cüzdanı ve öğretmen kimlik fotokopisi ile banka şubesine başvuracak. Öğretmenlerden kefil istenmeyecek.

* Kampanya kapsamındaki dizüstü bilgisayarlar talep tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde belirtilen adreslere firmalar tarafından teslim edilecek ve kurulumu sağlanacak.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber