Emekli-Memur-Sen'den, bakan Unakıtan'ın açıklamalarına tepki

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Memur-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, "Sosyal güvenlik kuruluşlarından alınan emekli aylıklarına bakıldığında açlık ve yoksulluk sınırının altında maaş alan hiçbir emeklinin olmadığı görülmektedir" şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi.

Odabaş, yaptığı yazılı açıklamada, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden herhangi birinin değil her üç kurumun en düşük emekli aylıklarının toplamının yoksulluk aylığının altında olduğunu kaydetti. Odabaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Maliye Bakanı 306 YTL alan Bağ-Kur'lu, 424 YTL alan SSK'lı ve 543 YTL alan Emekli Sandığı emeklisinin maaşıyla kira, elektrik, su, telefon, yakacak, yiyecek ve giyim giderlerinin nasıl karşılanacağını bize izah etsin. Veya bizler bir aylık emekli aylığımızı Bakana verelim. Nasıl geçim sağlayacak merak ediyoruz. Biz emekliler çocuklarımıza gofret alamazken, torunlarımıza her hangi bir hediye alamazken, ucuz ekmek almak için saatlerce kuyrukta beklerken, sayın Bakanın bu talihsiz beyanına bir anlam verememekteyiz. Hükümetin yaptığı düzenlemeler çalışanların ve emeklilerin kazanılmış haklarını elinden almaktadır.

Bugün emekliler geçinemedikleri için ek işte çalışmaktadırlar. Fakat ne yazık ki hükümet bunu da engellemek için yasalar çıkarmıştır. Torba yasası adı altında çıkarılan yasaya göre; emeklilik yaşı 65'e yükseltilerek emeklilik bir hayal olacaktır. 30 yılın üzerindeki süreler emekli aylığı bağlanması hesabında dikkate alınmayacak. Emekliler Kamu Kurumlarında istihdam edilmeyecek, Kamu görevine seçilmesi halinde emekli aylığı kesilecek. İşyeri açması halinde maaşından yüzde 10 kesinti yapılmaktadır. Emekliler için pembe tablo çizen Unakıtan'ın açıklamaları istatistiki araştırmalara da ters düşmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının ve Memur-Sen'in araştırmalarına göre açlık sınırı 730 YTL, yoksulluk sınırı ise bin 450 YTL'dir. Bize göre DİE'nin açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu ülkede insanlar açlıktan ölmüyorlarsa bunun sebebi devletin verdiği aylık değil, Türk Milletinin inancından aldığı manevi yardımlaşmadır. Emekli Memur-Sen olarak diyoruz ki, emeklinin maaşına göz dikmeyiniz. Dar gelirlilere sahip çıkınız. Tavan aylıkları yerine taban aylıklarını yükseltin. Gelir dağılımında adıl olun. Asgari ücretten vergi almayın. Şairin dediği gibi bir kişiye dokuz, dokuz kişiye bir pul vermeyiniz."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber