Erdoğan:Yürütme olarak yargının işine karışacak değiliz/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2011 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon sanığının kaleme aldığı belirtilen 'kitap nüshalarının toplatılması' konusunda; ?Yürütme olarak yargının işine karışacak değiliz.'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Suriye'de yaşanan olaylar konusunda ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile dün iki kez görüştüğünü bildirdi.

Belki belge araştırıyor, bir bilgiye ulaşmanın gayreti içinde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Radikal Gazetesi'ndeki aramayla ilgili yargının ne aradığını bilmediğini belirterek, "Bunun neticesinde kendisi orada belgeyi belki araştırıyor, bir bilgiye ulaşmanın gayreti içinde." dedi.

Erdoğan, Irak'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Ahmet Şık'ın kitabıyla ilgili olarak Radikal Gazetesi'nde yapılan aramaya ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

"Avrupa Birliği ülkelerinde neyin nasıl çalıştığını bugüne kadar gördük, görüyoruz. Avrupa Birliği lütfen Yunanistan'daki, Bulgaristan'daki uygulamaları görsün. Bizim bunların ilerisinde attığımız örnek adımlar var. Örnek adımları kimse görmüyor. Burada yargı bir adım atmış. Yargının attığı adım yürütme olarak bizi ilgilendiren bir adım değil. Bunun bağlantıları nelerdir, bunlar neyle bağlantılıdır, nasıl oldu da böyle bir yayınevine veyahutta matbaaya yargı gidilip orada bir inceleme yapılması kararını aldı. Bunu hanginiz biliyorsunuz veya biliyoruz. Ben bilmiyorum. Ama sizler biliyorsanız, bunları açıklayın. Demek ki savcılık burada arama yapılması kararını vermiş. Bunun neticesinde kendisi orada belgeyi belki araştırıyor, bir bilgiyE ulaşmanın gayreti içinde. Bunu ben bilemem. Sizin bildikleriniz varsa onları açıklayın. Yargının işlettiği sürece müdahale etme yetkisine sahip değiliz."

Suriye'deki gelişmeler sessiz kalmamız mümkün değil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki gelişmelere sessiz kalmalarının mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, Irak'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının gündeme yönelik sorularını cevapladı. Erdoğan, Suriye'deki olayların hatırlatılması üzerine, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile iki kez görüşme yaptığını belirterek şunları söyledi:

?Bu görüşmemizin dışında MİT müsteşarımızı da dün tekrar Suriye'ye gönderdik. Süreci Dışişleri Bakanlığımız yakından takip ediyor. Burada özellikle reforma yönelik yılların talepleri var, on yılların talepleri var. Bunları sayın cumhurbaşkanıyla sürekli oturup konuştuk. 'Eğer bu halkın taleplerine reformist yaklaşımla olumlu cevaplar verecek olursanız bu Suriye'deki süreci daha rahat atlamanızı sağlayacaktı' tavsiyelerini yaptık. Hassasiyetimizi vurguladık. Suriye'yle malum 800 kilometreyi aşan bir sınırımız var. Akrabalık bağlarının olduğu bir ülke. Buradaki gelişmelere sessiz kalmamız mümkün değil. Bütün bölgeye sessiz kalamadığımız gibi atılması gereken adımları atıyoruz, atacağız. Kendileriyle görüşme halindeyiz, yakın bir takip içindeyiz. Temennimiz odur ki burada da Libya'da olduğu gibi bizi çok daha fazla derinden üzecek, kaygımızı artıracak gelişmeler olmasın. Bir an önce şu andaki mevcut kaygıya sevk eden endişeler ortadan kalksın. Bunun içinde Dışişleri Bakanlığımız süreci yakından takip ediyor."

"UYGULAMALAR SÖZDE DEĞİL ÖZDE OLUR"

Görüşmelerde reform yapıp yapmayacağı yönünde sözünün olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, "Hayır cevabı almadıklarını ifade etti. Bu tür taleplerle alakalı olarak, örneğin olağanüstü halin kaldırılması yönünde şu anda çalışmaların yapıldığının kendisine söylendiğini belirten Erdoğan, "Siyasi partiler kanunu ile ilgili çalışmaları yaptırdıklarını söylediler. Bu reforma yönelik paketi en yakın siyasi müşaviriyle kamuoyuna açıkladı. Temennimiz bunların bir an önce uygulamaya geçmesidir. Sözde değil özde uygulamaya koymak suretiyle gerçekleştirdiğini ve hatta bizzat kendisinin kamuoyuna bu yönde açıklama yapmasının gerekliliğini de tavsiye ettik. Umut ederiz ki bugün yarın bu açıklamayı yapar." dedi.

"LİBYA'DA TAVRIMIZ AÇIK VE NET"

Libya ile ilgili Londra'daki toplantıda Türkiye'nin tavrının ne olacağı yönündeki soruya ise Erdoğan, Türkiye'nin tavrının açık ve net bir şekilde belli olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin NATO içerisinde Bingazi havalimanının insani yardım için Türkiye'ye devredilmesi, hava sahasının kontrolü ve Bingazi ve Girit arasındaki bölgede gemilerin yer alması olduğunu kaydetti.

Erdoğan, Türkiye'nin hiç bir zaman oradaki taraflara silahla mermi yağdıran, bomba yağdıran bir ülke olmayacağını da vurguladı. Erdoğan, Libya'da NATO'nun dışında Arap Birliği ve Afrika Birliği, İKÖ'nün da bulunduğunu hatırlattı.

Libya halkının taleplerinin cevabını bulduğu bir ortama geçilmesini sağlama arzusunda olduklarına işaret eden Erdoğan, bunun için de de uzun süreli takvim hedeflemediklerini, kısa sürede bitmesini istediklerini aktardı. Erdoğan, Londra'daki toplantıdan sonra yeni süreci daha yakından görme imkanı bulacaklarını sözlerine ekledi.

"KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİ YAKIŞIKSIZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bedelli askerliği savunurken, 'askerlik adam öldürme sanatı' şeklindeki ifadelerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şöyle konuştu: "Bir siyasi lider eğer böyle bir ifade kullanmışsa, bana sadece 'ben duyduğum karşısında şaşırdım' demek kalır. Yani askere giden herkes adam öldürme sanatını öğrenmek için mi gidiyor? Asker hangi görevlerle mücehhez olarak döner, bu bellidir. Adamı öldürmek için de özel bir eğitimden geçmeye gerek yok. Zaten hiç bir eğitim almamış olanların da nasıl adam öldürdüklerini görüyoruz. Böyle birşey söylemişse çok yakışıksız. Bir siyasi partinin genel başkanı olan şahsa bu tür bir açıklama kesinlikle yakışmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber