Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru 2012'de..

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Nisan 2011 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen yasa TBMM'de kabul edildi.

2012 yılından itibaren artık Yaksek Mahkeme'ye bireysel başvuruda bulunulabilecek. Anayasa Mahkemesi Kanunu'nun Meclis'te kabul edilmesinin ardından vatandaşların Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapmalarının önü açıldı. 12 Eylül referandumunda kabul edilen Anayasa değişikliği ile getirilen Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun yolu Anayasa Mahkemesi Kanunu'nun kabul edilmesi ile 2012 yılından itibaren başlayacak

BAŞVURU HARCI 150 TL

Anayasa Mahkemesi'ne vatandaşların bireysel başvuru yapmalarında 150 TL harç ücreti alınacak. AİHM'e başvuruların ücretsiz olmasına rağmen Anayasa Mahkemesi'ne başvuru ücretli olacak.

KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yasama işlemleri ile düzenleyici idari işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı gibi Anayasa Mahkemesi kararları ile Anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler de bireysel başvurunun konusu yapılamayacak. Özel hukuk tüzel kişileri, yalnızca tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunabilecek.

YARGITAY VE DANIŞTAY KARARLARINA İPTAL

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay'ın son kararları hakkında karar verebilecek. Tespit edilen ihlal bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilecek. Yeniden yargılamadan sonra verilen karardan vatandaşın tatmin olmaması halinde Anayasa Mahkemesi Yargıtay ve Danıştay kararlarını iptal edebilecek.

KAPATMA DAVALARIDA TEMYİZ GELİYOR

Anayasa Mahkemesinin ''Yüce Divan'' olarak verdiği kararlar ile parti kapatma davalarında aldığı kararlara temyiz yolu açılıyor. Mahkeme, ''yeniden inceleme'' talebini de görüşerek karara bağlayacak.

YENİ ÜYELER MAZBATASINI ALDI

Yargıtay ve Danıştaya yeni seçilen 211 üyenin mazbata töreni Rixos Otel'de yapıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Adalet Bakanı Ahmet Kahraman, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, YSK Başkanı Ali Em ile HSYK üyeleri ve bazı Yargıtay üyelerin de katıldığı törende konuşan Adalet Bakanı Ahmet Kahraman, yargının sorunlarının giderilmesi için Anayasa ve yasalarda bazı değişiklikler yapılarak yargının hizmetine sunulduğunu söyledi. Yıllardır yargının sorunlarının çözümü konusunda görüşler bildirildiğini, konuşmalar yapıldığını anlatan Kahraman, yargının iş yükünün yıllar geçtikçe artarak devam ettiğini bunu yargının her kesiminin dile getirdiğini belirtti. Karaman Yargıtay ve Danıştaya yeni üyelerin seçimine ilişkin ise ''Bazıları sizin gelişinizden rahatsızlıklarını dile getirseler de siz eminim yaptığınız çalışmalarla en kısa zamanda bunların bu endişelerini gidereceksiniz'' dedi.

HABER: Bilal ÇETİN/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber