Seçmen kâğıdı, belge olarak kullanılmayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2011 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmen bilgi kağıdının hiçbir surette kimlik belirlemesinde belge olarak kullanılmayacağını ve bu hususun kağıdın üzerine yazılacağını bildirdi.

YSK, 8/1/2011 tarih ve 2011/14 sayılı kararının 'sonuç' başlıklı kısmının 2. maddesinde yer alan "Seçmen Bilgi Kağıdı ve" ibaresini kanun hükümleri çerçevesinde yeniden değerlendirdi. Anayasa'nın 79'uncu maddesiyle; seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetilmesi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma seçim süresince ve seçimden sonra seçim konuları ile ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama görevinin YSK'ya ait olduğu hatılatıldı. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 44. maddesinde, "Seçmen kütüğünde kayıtlı her seçmen için, seçmene hangi seçim bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini, seçmen sıra numarası ve diğer bilgileri bildirmek amacıyla bir seçmen bilgi kağıdı hazırlanır ve seçim çevrelerinin özelliklerine göre YSK tarafından tespit edilen esaslar dairesinde gönderilir veya dağıtılır. Seçmen bilgi kağıdı hiçbir surette kimlik belirlemesinde belge olarak kullanılmaz; bu husus kağıdın üzerine yazılır." yer aldığı belirtildi. 87. maddenin üçüncü fıkrasında ise "Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya Türkiye Cumhuriyeti kimliğini ispata elverişli Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilen bir belgeyi de ibraz etmesi şarttır." yer aldığı dile getirildi. 94. maddesinde de "...Milletvekilleri ile milletvekili adayları seçmen bilgi kağıdını göstermek suretiyle kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilirler. Sandık kurulu, bu madde kapsamında oy kullanan kimselerin ilgili belgelerini, oy verme işleminden önce alır. Bu belgeler, diğer se çim evrakı ile birlikte ilçe seçim kuruluna teslim edilir. Bu madde uyarınca oy kullanan seçmenlerin ad ve soyadları ile kimlik bilgileri, oy kullandıkları sandık seçmen listesinin sonuna yazılarak karşı sına imzaları alınır." hükümlerine yer verildiği ifade edildi.

YSK, "8/1/2011 tarih ve 2011/14 sayılı kararının 'sonuç' başlıklı kısmının 2. maddesi ile T.C Kimlik Numarasının kimi basamak değerlerinin Seçmen Bilgi Kağı dı ve Muhtarlık Bölge Askı listelerinde yıldız damgası ile gizlenmesine karar verilmiş, ancak yukarıda açıklanan 298 sayılı kanunun 44., 87. ve 94. maddeleri hükümleri kar şısında, seçmen bilgi kağıdında yer alan T.C Kimlik Numarasının tümün ün açık bir şekilde yazılmasının, sandık kurulu başkanınca oy verme s ırasında denetimin daha sağlıklı bir biçimde yapılabileceği dikkate alınarak, Kurulumuzun 8/1/2011 tarih ve 2011/14 sayılı kararının 'sonuç' başlıklı kısmının 2. maddesinde ge çen 'Seçmen Bilgi Kağıdı ve' ibarelerinin çıkartılmasına oy birliğiyle karar verildiğini" açıkladı. Düzeltilmiş karar örneğinin ise gereği için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'ne, bilgi için İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'na gönderilmesi kararlaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber