YGS iddiaları için TÜBİTAK'a başvurulmadı/ Video

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Nisan 2011 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜBİTAK, YGS'deki şifre iddialarıyla ilgili inceleme yapmasına ilişkin Kuruma herhangi bir talebin gelmediğini bildirdi.TÜBİTAK yetkilileri, ''TÜBİTAK'tan şifrelemenin doğru olup olmadığı yönünde araştırma yapılmasının istendiğine'' ilişkin bir takım haberlerin basında yer aldığına işaret ettiler.

Yetkililer, bugüne kadar iddialara ilişkin ne ÖSYM'den ne de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan TÜBİTAK'a bu yönde bir talep gelmediğini belirttiler.


HÜRRİYET GAZETESİNDE YER ALAN HABER

YGS'de kopya çekildiği iddialarıyla başlatılan soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, dün, polislerle birlikte soruların hazırlandığı matbaada incelemelerde bulundu.Sakınan, dün sabah saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş ile birlite yaptığı toplantının ardından kitapçıkları hazırlayan kişilerin bilgilerine başvurulmasını istedi. Sakınan, 1 milyon 700 bin kitapçık arasından rastgele seçilen kitapçıkların bilirkişilerce incelenmesi için de talimat verdi. Sakınan daha sonra bir grup polis ile birlikte, YGS sorularının basıldığı Bilkent'teki matbaaya gitti.

Savcı Sakınan'ın, şifrelendiği iddia edilen basın kitapçığının, sınava giren adaylara dağıtılan kitapçıklar arasında bulunup bulunmadığını, bu kitapçığın basım tarihinin ne olduğunu ve sınava giren adaylar için basılan kitapçıklarla birlikte basılıp basılmadığını araştırdıkları belirtildi. Soruşturma birimlerinin basit gibi gözükse de bu şifrelemeyi çözmenin mümkün görünmediğini, bu nedenle olayın, bu şifrelemeyi bilen bir kişice kurum dışına sızdırılmış olabileceği ihtimalini de değerlendirdikleri öğrenildi. Savcı Sakınan'ın, kendilerine teslim edilen soru kitapçıklarının emniyette oluşturulan özel birimce çözümlendikten sonra ortaya çıkan şifreleme ile karşılaştırma yapması bekleniyor. Şifreleme iddiaları hakkında somut deliller elde edilirse soruşturma başlatılacak.

YGS sınav kitapçıklarının basımında çalışan matbaa işçilerinin isim listesini de yetkililerden isteyen savcı Sakınan'ın bu kişilerden bazılarını ifadeye çağıracağı bildirildi.

Savcı Sakınan, yaklaşık 8 aydır geçen ağustos ayında yapılan KPSS'deki kopya iddiasını da soruşturuyor. Soruşturmada bugüne kadar henüz hiçbir faile ulaşılamadı, konunun çözümüne ilişkin ilerleme sağlanamadı.

Bu arada ÖSYM'nin bir yetkilisi, YGS'ye ilişkin iddiaların KPSS soruşturması kapsamında incelendiğini ve savcılığın gerekli incelemeleri sürdürdüğünü belirterek, ?Doğrular ortaya çıkacak. Kitapçıklarda şifre yok? dedi.

Şifre TÜBİTAK'lık

Öte yandan şifre iddialarının açıklığa kavuşması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyetten sonra TÜBİTAK da kitapçıkları incelemek üzere devreye girdi. TÜBİTAK'ta görevli istatistikçi ve matematikçiler, rastgele seçilen kitapçıklar üzerinde yapacakları inceleme ile ?1 milyon 700 bin kitapçıktan kaç örneklem incelenirse, genele ilişkin en doğru yanıta ulaşılır?? sorusunun cevabını arayacak. Basına dağıtılan kopyalarda doğru cevabı bulmak için geçerli olan formülün gerçek aday kitapçıklarında da olup olmadığı kontrol edilecek. Araştırma sonucunda hazırlanan rapor, savcılık ve ÖSYM ile paylaşılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber