Danıştay, 'Çağlayan Vadisi sit alanı olmaktan çıkarılsın' istemini reddetti/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2011 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rize'nin Fındıklı ilçesi Çağlayan Vadisi'nin, 1. derece doğal sit alanı özelliğinden çıkarılması amacıyla Danıştay'a açılan davanın reddedildiği bildirildi.Fındıklı ilçesi Çağlayan Vadisi üzerinde yapımı planlanan hidroelektrik santrali (HES) projelerine karşı olan köylüler, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurarak, vadinin 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmesini talep etmişti.

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da 15 Kasım 2008 tarihinde Çağlayan Vadisini 1. derecede doğal sit alanı olarak tescil etmişti Bunun üzerine vadide HES yapmayı planlayan Ayen Enerji firması, kurulun sit kararının kaldırılması için Rize İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. Ancak, Rize İdare Mahkemesi, yapılan başvuruyu 30 Nisan 2010 tarihinde reddetti. Bunun üzerine temyize başvuran firmanın başvurusu, Danıştay tarafından reddedilerek Rize İdare Mahkemesi'nin ret kararı onaylandı.

Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği kararda, Ayen Enerji firması tarafından Fındıklı'nın Abu Çağlayan Deresi üzerinde yapımı planlanan Paşalar Regülatörü ve HES projesinin, çevrenin, topografya, bitki örtüsü çeşitliliği, ilginç kompozisyon ve peyzaj bütünlüğü, barındırdığı canlı türleri ve mevzuatta anılan konular itibarıyla 1. derece doğal sit alanı olarak belirlenmesi için gerekli özellikleri taşıdığı ve bu işleme ilişkin hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığını belirtildi.

Kararda, Rize İdare Mahkemesi'nin davanın reddi kararına karşı açılan davada, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı, bu nedenle bozma isteminin yerinde görülmediği ve Rize İdare Mahkemesi'nin kararının onaylandığı kaydedildi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, yaptığı yazılı açıklamada, vadilerin ve derelerin etrafında yaşayan köylülerin, yaylacıların, yöre insanlarının doğal yaşam alanlarından göçe zorlandıklarını savundu.

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar da verilen karar ile HES'lere karşı önemli bir aşama daha kat ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "HES projelerine karşı Fındıklı'da sürdürülen mücadele, Derelerin Kardeşliği Platformu'nun ülke genelindeki örgütlenmesi ile örnek oluşturdu. Yaklaşık 5 yıllık mücadele süreci içerisinde Fındıklı'nın Arılı ve Çağlayan vadileri üzerinde yapımı planlanan toplam 16 projeden hiçbirinde bir kazma dahi vurdurmadık. HES firmaları artık Fındıklı'da hiçbir şey yapamayacaklarını görsünler. Ne Fındıklı'da, ne bölgemizin vadilerinde, ne de ülkemizin herhangi deresinde bir gram satılık suyumuz yoktur. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da mücadelemizi sürdüreceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber