Türkiye, kanserle mücadele için her yıl 2,5 milyar euro harcıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2011 16:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye'de kanserle mücadele için yılda 2,5 milyar euro harcandığını söyledi.Trabzon Belediyesi ve Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından düzenlenen 'Kanser İle Savaşta El Ele' konulu panel, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, burada yaptığı konuşmada, kanserle mücadelenin en iyi ilacının sigara ve alkolden uzak durmak ile fiziksek aktivite yapmak olduğunu vurguladı.

Türkiye'de kanser vakalarına ilişkin 2002 yılından öncesine ait bir veri olmadığı bilgisini veren Tuncer, 2002 yılından sonra da kanser vakalarında ciddi bir artışın yaşandığına dikkat çekti.

Söz konusu artışın dünyadaki artış hızından biraz daha fazla olduğunu kaydeden Tuncer, en sık görelin kanser türünün de erkeklerde akciğer, bayanlarda ise meme kanseri olduğunu dile getirdi.

Dünyada akciğer kanserinin en fazla görüldüğü ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Tuncer, bunun en büyük sebebinin de sigara olduğunu belirtti. Tuncer, Türkiye'de günde 17 milyon paket sigara içildiğine dikkat çekti.

"Çernobil'i cebimizde taşıyoruz." diyen Tuncer, bu hızla devam ettiği takdirde yılda 150 milyon olan kansere yakalanma vakasının 500 milyona ulaşacağını söyledi.

Dünyada bütün soykırımlardan insanın sigaradan öldüğüne işaret eden Tuncer, "Sigara için her iki kişiden biri ona bağlı hastalıktan ölecek. İntihar etmek isteyen birisi başka çareler aramak yerine sigaraya başlasın. Sigara içen birisi sadece kendine ve çocuklarına değil, torunlarına kadar gidecek kalıtımsal bir hastalığına neden olmaktadır." dedi.

Tuncer, vatandaşlara Sağlık Bakanlığının bu konudaki ücretsiz tarama hizmetlerinden yararlan önerisinde bulundu.

Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk de Türkiye'de herkesin nükleer santralleri konuştuğunu, ancak sigaradan hiç bahsetmediği eleştirisinde bulundu.

Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Kutluk, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Tütün ve tütün mamulleri ile alkol kullanmayacaksınız. Güneş yanıklarından korunmak. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite yapmak." Prof. Dr. Kutluk, yapay yöntemlerle bronzlaşmak için kullanılan solaryumun da yasaklanması gerektiğini savundu.

Kanser vakalarının yüzde 80-90 nedeninin tütün olduğuna dikkat çeken Kutluk, sigara ve alkol reklamlarına karşı da tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi.

Kanserden korunmada fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapan Kutluk, Karadenizlileri bol bol horon oynamaları tavsiyesinde bulundu.

Çok sayıda kişinin takip ettiği panelde ayrıca Prof. Dr. Şevket Ruacan ve Prof. Dr. Fazıl Aydın da birer sunum yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber