Neşter Operasyonunun faturası 4 bürokrata kesildi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Nisan 2011 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

SSK'da 1992-1999 arasındaki yolsuzluğu ortaya çıkaran Neşter Operasyonu'nda dönemin Genel Müdürü Kılıçdaroğlu'nun sanık olmaması ve sadece 4 bürokratın ceza alması dikkat çekiyor.

ANKARA

Hüseyin Özay

CHP Muğla milletvekili adayı ve DGM eski Savcısı Ömer Süha Aldan tarafından hazırlanan SSK'daki fahiş fiyatla tıbbi malzeme alımını kapsayan 5 milyar dolarlık vurgunun faturasının sadece 4 bürokrata kesildiği ortaya çıktı. Suç duyuruları 99 öncesini işaret etmesine rağmen dava açılan bürokratların, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sonra koltuğa oturan bürokratlardan oluşması dikkat çekti. Savcı Aldan'ın hazırladığı iddianamede, 59 sanık hakkında dava açılması istendi. Hakkında dava açılan sanıklar arasında sadece 4 SSK bürokratı bulunuyor. Söz konusu bürokratlar ise kurumda 2003 yılından sonra görev alan Ertan Rıfat Telhan, Cahit Pekyardımcı, Fikri Üçgül ve Demirhan Atasoy'dan oluştu.

Telhan: Hatalar 1990'da başladı

Neşter Operasyonu kapsamında hakkında dava açılan SSK bürokratlarının mahkemede yaptıkları savunmada, ilginç iddialarda bulundukları belirlendi. Örneğin SSK Genel Müdür Yardımcısı Telhan'ın, yüksek fiyattan tıbbi malzeme alımlarının geçmiş yıllara dayandığını belirterek, ?1990'lardan beri gelen hatalar silsilesi benim omuzlarıma yüklenmek isteniyor? dediği saptandı.

SSK Genel Müdürleri yargılansın

Öte yandan Neşter Operasyonu'nda SSK yöneticileri hakkında dava açılmamasına İstanbul Tabip Odası'nın bile tepki gösterdiği görüldü. İddianamenin açıklanmasının ardından bir basın açıklaması yapan İTO, 1994-2000 yılları arasında SSK'da üst düzey görevlerde bulunan yöneticilerin de yargılanması gerektiği ifade edilerek, ?1994-2002 arasında görev yapan Çalışma Bakanları, Müsteşarlar, SSK Genel Müdürleri, SSK Yönetim Kurulu üyeleri, satın almadan sorumlu bürokratlar nasıl olmuş da bu aleni soygundan haberdar olmamışlardır? sorusu yöneltilmişti.

Kılıçdaroğlu dönemi de soruşturulmalı

?Neşter Operasyonu?nun Kılıçdaroğlu dönemini kapsamadığına yönelik açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Adayı Savcı Aldan'ın, iddianamede Kılıçdaroğlu'nun dönemindeki SSK zararlarını şüpheli bulduğu belirlendi. Aldan iddianamesinde, SSK'nın zararları ile ilgili şu değerlendirmeye yer verdi: ?1990'lı yıllara kadar hazineye önemli miktarda finansman sağlayan, 1994 yılına kadar gelir ve gider dengesine sahip bir SSK'nın, neden 9 yıl gibi kısa sürede diğer sosyal güvenlik kurumlarıyla birlikte bu yılki açıklarının 14 katrilyon liraya ulaştığı ayrı bir değerlendirme konusu olmalıdır. Bu açığın bir nedeni de bu soruşturmanın nedenidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber