Askeri casusluk davası tartışmalı başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2011 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Duruşma öncesi, mahkeme başkanı yargılamanın sağlıklı yapılabilmesi için kalabalığın azaltılmasını ve kapının kapatılmasını istedi. Bazı sanıkların ve avukatların tepkisi üzerine kısa süreli tartışma yaşandı.İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 16'sı tutuklu 56 sanık yargılanıyor. Davanın ilk duruşmasına 16 tutuklu sanık ile biri başka suçtan tutuklu 9'u tutuksuz olmak üzere 26 sanık katıldı.

Salonda yerini alan mahkeme heyeti izleyicilerin yerleşememesi üzerine duruşmayı başlatmadı. Bir süre bekleyen mahkeme başkanı Metin Özçelik, salondaki izleyicilerin yoğunlaşması ve salon kapısının kapatılamaması üzerine izleyicilerin bir kısmının dışarı çıkarılmasını istedi. Bu isteğe bazı izleyiciler, "Neden giremeyecekmişiz? Ayakta da izleriz" şeklinde tepki gösterdi. Ayakta kalan izleyicilerin salondan çıkmak istememesi üzerine başkan Özçelik, "Bu şekilde başlamam. Sanık sağlıklı savunma yapması için kapının kapatılması gerekiyor. Siz 'biz onları görelim de onların savunması önemli değil' diyorsanız bekleyin." uyarısında bulundu.

Bunun üzerine sanık avukatlarından Celal Ülgen ayağa kalkarak konuşmak istedi. Başkan Özçelik ise duruşmaya başlanmadığı için söz hakkı vermeyeceğini söyledi. Buna kızan avukat Ülgen, "Söz hakkı verseniz de vermeseniz de konuşacağım" diyerek, "Siz salonun durumunu bilmiyor muydunuz? Bu insanlar kapı kulu mu?" ifadelerini kullandı. Başkan Özçelik avukat Ülgen'e, "Bu konuyla ilgili yazı yazdım, beklerseniz birazdan gelen cevabı okuyacağım." dedi.

Ayaktaki izleyicilerin dışarı çıkarılması ve kapının kapatılması üzerine başkan Özçelik duruşmayı başlattı. İddianamenin kabulü kararını okuyan Özçelik, sanık yoklamasına geçti. Yoklama sonucu 16 tutuklu sanık ile biri başka suçtan tutuklu, 9'u tutuksuz toplam 26 sanığın salonda hazır bulunduğu belirlendi. Duruşma sanıkların kimlik tespiti ile devam ediyor.

Askeri casusluk davasının askeri mahkemeye gönderilmesi talebi reddedildi

Askeri casusluk davasında avukatların dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesi talebi reddedildi.İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada taleplerin ardından verilen aradan sonra mahkeme kararları okudu. Avukatların, mahkemenin görevsizlik vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne göndermesi talebi reddedildi. Başkan Metin Özçelik, 2010 yılında yapılan değişiklikle sanıklara atılı suçun CMK 250.madde ile yetkili kendi mahkemelerinin görev alanına girdiğini belirtti.

Avukatların, elde edilen delil niteliğindeki belgelerin kendilerine verilmeleri talebi üzerine başkan Özçelik, 18 Nisan günü aldıkları karar ile yeni klasörlerin taraflara dağıtılmaya başlandığını hatırlattı. Adli emanette bulunan ve Genelkurmay'ın gizli belge dediği çok sayıdaki dokümanın aleniyet kazanmaması için mahkeme tarafından değerlendirme yapıldıktan sonra verilmesi kararlaştırıldı.

Duruşmanın sesli ve görüntülü olarak kaydedilmesi talebi için mahkeme, CD'lerin daha sonra çözümünün zaman aldığı gerekçesiyle sadece sanıkların ve avukatların savunmaları sırasında kayıt alınmasına karar verildi.

Duruşmada bir numaralı sanık emekli Albay İbrahim Sezer savunmasına başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber