Milli fırkateyni satacaklardı

Kaynak : Yeni Asya
Haber Giriş : 21 Nisan 2011 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Casusluk ve fuhuş çetesinin elindeki belgeleri inceleyen Genelkurmay'ın raporunda, çetenin 'milli fırkateyn' projesine de el attığı ortaya çıktı. Savunma Sanayii'nde dışa bağımlılığı azaltacak 'milli fırkateyn ve elektronik harp sistemleri' projelerine ait belgelerin de çete eline geçtiği belirlenirken, TÜBİTAK, belgelerin terörle mücadele zafiyete neden olacağı belirtildi

M. HAMDİ EKİNCİ/İSTANBUL

Fuhuş batağına düşürdüğü asker ve bürokratlardan şantaj yoluyla devletin gizli belgelerini elde eden askeri casusluk ve fuhuş çetesinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde yürütülen bütün 'milli' projelere el attığı tespit edildi. Devletin hayati derecede önem taşıyan gizli belgelerini yabancı istihbarat örgütlerine sattığı belirlenen çetenin arşivinden milli fırkateynlerde kullanılacak milli elektronik harp sistemiyle ilgili proje de çıktı.

GENELKURMAY TABLO YAPTI

Askeri casusluk ve fuhuş çetesine yönelik soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyonlar sırasında ele geçirilen belgelerin niteliğini Genelkurmay Başkanlığı ve TÜBİTAK'a sordu. Genelkurmay Başkanlığı, binlerce belgeyi inceledikten sonra 29 Eylül 2010 tarihinde savcılığa tüyler ürperten bir tablo gönderdi. Tabloda, çetenin ele geçirdiği belgelerin gizlilik derecesi ve içeriğine yer verildi.

Binlerce dokümanı 275 gruba ayırarak değerlendirmesini yapan Genelkurmay Başkanlığı, belgelerle ilgili 'Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle GİZLİ kalması gereken bilgi midir' sorusunun cevabını tabloya yansıttı. Çete soruşturmasının 1 numaralı sanığı emekli Albay İbrahim Sezer'de ele geçirilen belgenin milli fırkateynlerde kullanılması planlanan milli elektronik harp sistemiyle ilgili olduğu tespiti yapıldı. Bu belgenin karşısına 'gizli kalması gereken' notu düşüldü.

MİLLİ TOP ATIŞ SİSTEMİ ARŞİVLERİNDE

Genelkurmay Başkanlığı'nın savcılığa gönderdiği cevapta, çetenin gizli kalması gereken 'milli deniz top atış sistemi'ni de arşivine aldığı tespit edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve ASELSAN işbirliğiyle Milli Gemi (MİLGEM) projesinde kullanılmak üzere 76 mm top geliştirilmesi konusunda yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi içeren belge için Genelkurmay yazısına 'gizliliği kalkmamıştır' notu düşüldü. TÜBİTAK, savcılığın talebi üzerine sanıklardan ele geçirilen CD'lerin içeriğini inceledi. CD'lerde TÜBİTAK'ın TSK ile ortaklaşa yürüttüğü projelerle ilgili 'gizli' belgelerin bulunduğu belirlendi. TÜBİTAK, savcılığa hitaben gönderdiği 13 Eylül 2010 tarihli yazıda "Söz konusu CD içeriğinde kurumumuza ait belgeler, devlet güvenliğine ilişkin olup, bilgi sahibi yetkili makamlarca kanun ve düzenleyici işlemlere göre açıklanmasının yasaklandığı ve niteliği itibariyle de GİZLİ kalması gereken bilgileri ihtiva etmektedir" ifadelerine yer verildi.

TERÖRLE MÜCADELEDE ZAFİYET SEBEBİ

Belgelerin ihtiva ettiği bilgilerin önemi açısından ait oldukları kurumun dışına çıkarılmaması gerektiğine dikkat çektiği yazısında TÜBİTAK, "Bu belgelerin şüpheli de bulunmaması gerekmekte olup açıklanmaları güvelik güçlerimizin terör örgütlerine karşı verdikleri mücadelede zafiyet yaratacaktır." dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber