Akdeniz Üniversitesi fabrika kuruyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 23 Nisan 2011 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknokentlerle ilgili düzenlemenin TBMM'den geçerek yasalaşmasıyla birlikte Akdeniz Üniversitesi (AÜ) fabrika kurmak için girişimlere başladı. Üniversite, kendi fabrikasında, geçen yıl patentini aldığı çamaşır yıkama, cam silme ve ev temizleme derdine son veren 'nanoteknolojik' maddenin üretimine başlayacak.AÜ, teknokentlerle ilgili düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte Türkiye'de fabrikası bulunan ilk üniversite oluyor. AÜ Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversitelerin ürettikleri bilgiyi patente ve teknolojiye dönüştürmeleri gerektiğini söyledi. AÜ'nün kuracağı fabrika ile bunu başaracağını ifade eden Prof.Dr. Kurtcephe, 2004'te kurulan AÜ Teknokenti'nin, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ardından en çok patent üreten ikinci teknokent olduğunu dile getirdi. Prof.Dr. Kurtcephe, "AÜ, 2 yılda Türkiye 20'nciliğinden 2'nciliğe yükseldi. Hem proje sayısını, hem şirket sayısını ve hem de patent sayısını artırdı. 2008 Aralık'ında şirket sayımız 18 iken şu an 50'yi aştı" dedi.

Patent sayısını artırmanın yanı sıra, bunların ürüne dönüşmesi gerektiğini kaydeden Rektör Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, şöyle devam etti:

"Teknokentler kanunu, sadece Ar-Ge çalışması yapmaya izin veriyordu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı tasarı TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Yürürlüğe giren yasa ile teknokentler bölgesinde üniversiteler de fabrika kurma imkanına kavuşuyor. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Fabrikamızı kurmak için kaynağı temin ettik, projesini hazırladık. Kısa sürede temeli kazıp, 3 ay içinde fabrikamızı hizmete sokacağız."

İLK ÜRÜN TEMİZLİK MADDESİ

AÜ'nün fabrikasında üretilecek ilk ürün, Prof.Dr. Ertuğrul Arpaç'ın nanoteknolojiyle geliştirdiği ve patenti geçen yıl alınan koruma amaçlı bir madde olacak. Sıkıldığı yüzeyi 3 ay boyunca su, kir, toz ve bakterilerden koruyan ürün sayesinde evde temizlik yapmak tarihe karışacak. Parfüm şeklindeki ürün, herhangi bir yüzeye (cam, ahşap, metal, kumaş...) sıkılıyor. Madde, o yüzeyi 3 ay boyunca koruyor. Nanoteknolojik ürünle kaplanan kumaş ve cam, temiz kalacağı için cam silme, çamaşır yıkama, ev temizleme problemi olmayacak. AÜ fabrikasına kavuştuktan sonra çok sayıda ürün, üniversitenin logosu ile üretilip, piyasaya sürülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber