Ege Üniveritesi Avrupalı üniversite oldu

Haber Giriş : 09 Nisan 2005 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sokrates-Erasmus programlarıyla AB'ye uyumu ve üniversitelerarasında ilk öğrenci değişimini gerçekleştirerek bu sayıyı her geçen gün artıran Ege Üniversitesi (EÜ), Gaziantep Üniversitesi ile birlikte "Diploma Eki" ve "ETİKET" almaya hak kazanarak Avrupalı bir üniversite oldu.

90 üniversitenin başvurduğu ve Türkiye'den sadece 2 üniversitesi'nin hak kazandığı "Diploma Eki" gelecek yıllarda tüm AB ülkelerinde kullanılacak EUROPASS adı verilen dokümanın en önemli elemanı olacak. EUROPASS, bir kişinin tüm yaşam boyunca edindiği bilgi ve birikimleri içeriyor.

Dünyamızda bölgeler, ülkeler ve bireyler arasında globalleşmenin, bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki akıl almaz gelişmelerin bir sonucu olarak acımasız bir rekabetin hüküm sürdüğünü belirten EÜ Rektörü Prof.Dr. Ülkü Bayındır, "Global olarak ABD ve Uzakdoğu arasında, buralardaki ülkelerle yarışabilmek için Avrupa'nın Fransa, Almanya, İtalya gibi önemli ülkeleri, 1960'lı yıllarda tek başlarına rekabetlerini sürdüremeyeceklerinin farkına varmışlar ve Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu oluşturmuşlardır" dedi.

1980'li yılların sonlarına doğru ekonomik işbirliğinin, eğitim, araştırma, siyaset, askeri, mali ve idari alanları da kapsayarak Avrupa Birliği'nin oluşması sonucunu doğurduğunu açıklayan Prof.Dr.Bayındır, şunları söyledi:

"Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi gibi siyasal örgütlenmeler tamamlandıktan sonra, çalışmalar komisyonlar aracılığı ile yürütülmeye başlanmıştır. Bu kapsamda eğitim komisyonu, yüksek öğretim açısından, Avrupa'da özellikle ABD'ne karşı rekabet edebilir, gelişmiş bir düzeye sahip, yüksek öğretimi hedeflemiştir. Komisyon, Avrupa Yüksek Öğretim Alanının oluşturulması ve geliştirilmesini zorunlu kılmış ve bu durum Eğitim Bakanlarının 1999'da Bologna'da ve 2001'de Prag ve 2003'te Berlin'de ortaya attıkları deklerasyonlarla şekillenmiştir. Bu deklerasyonlar, üniversitelerdeki eğitim-öğretim içeriklerini tekdüzeleştirmeye değil, ülkeden ülkeye, üniversiteden üniversiteye olan mevcut değişiklikleri koruyarak hatta değişikliğin gelişmesini özendirerek farklı ülke üniversitelerinin işbirliği içinde çalışmalarına yöneliktir. İşbirliğinin temelinde, Avrupa üniversitelerinde öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğini geliştirecek araçlarla ortak kredi sistemine, kalite güvence ve akreditasyona ve ortak derecelere ilişkin mekanizmaları belirlemek ve geliştirmek yatmaktadır".

Avrupa üniversitelerinin 6 yıldan beri bu mekanizmaları geliştirmek için çaba harcadığını belirten Prof. Dr. Bayındır, "Ülkemiz son 3 yıldır DPT bünyesinde kurulan Ulusal Ajans ve üniversitelerin ortak çalışmaları ile bu çabalara katılmıştır. 2003-2004 öğretim yılında öğrenci değişimi yönünden bir pilot proje gerçekleştirilmiş, 2004-2005 öğretim yılında ise projeden kazanılan deneyimlerle öğrenci, öğretim üyesi değişimleri, Avrupa Kredi Transfer Sistemi ve Diploma Eki (ECTS ve DS) bakımından çok başarılı çalışmalar yapılmıştır" dedi.

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ AVRUPA'YA ENTEGRE OLMAYA HAZIR
Yükseköğretim alanında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini olası kılan temel aracın Socrates/Erasmus programı olduğunu açıklayan Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Fikret İkiz, "AB'ne üye veya aday ülke üniversitelerinin bu programdan yararlanıp öğrencilerine ve öğretim üyelerine parasal kaynak sağlayabilmeleri için, her şeyden önce bu üniversitelerin "Erasmus Universitiy Charter" adı verilen belgeye hak kazanmış olmaları gerekmektedir. Türk yükseköğretimi açısından büyük bir kıvançla belirtelim ki, mevcut 83 üniversitemizden 79'u bu belgeye sahiptir ve bu üniversitelerin eğitim programları bazında ortaklar bulmaları halinde, öğrenci ve öğretim üyesi değişimlerini gerçekleştirmeleri mümkündür" dedi.

Prof. Dr. İkiz, şöyle devam etti:"Erasmus University Charter'nın dışında özellikle öğrenci değişimi için Avrupa Kredi Transfer Sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Bugün artık kredi deyince, tüm Avrupa'da, bir öğrencinin ders ve uygulamalar için bir dersi bir hafta içinde kaç saat izlediği değil, bir dersi başarı ile tamamlamak için öğrencinin göstermesi gereken tüm çabaları (seminer, kütüphane çalışması gibi) değerlendiren bir sisteme göre hesaplanan kredi akla gelmektedir. Socrates/Erasmus programından yararlanan üniversitelerimiz, bu arada Ege Üniversitesi, Avrupa Kredi Transfer Sistemini oluşturmuş ve değişim öğrencileri için uygulamışlardır. Önümüzdeki yıllarda tüm öğrenciler için bu sisteme geçilmesi YÖK tarafından planlanmaktadır".

EGE ÜNİVERSİTESİ DİPLOMA EKİ ALDI
AB Eğitim Komisyonu'nun oluşturmaları için yüksek öğretim kurumlarını özendirdikleri önemli bir değişim ve tanınma aracının da üniversitelerin öğrencilerine normal olarak verdikleri diplomaların yanı sıra Diploma Eki (DS) adı verilen belgeler olduğunu kaydeden Prof.Dr. İkiz, "Diploma ekinin içeriğinde, İngilizce dilinde, mezun öğrenci ve aldığı derece ile ilgili bilgilerin yanı sıra mezun olana kadar almış olduğu dersler, derslere ait Avrupa kredileri ve başarı notları bulunmaktadır. Diploma ekinde ayrıca alınan eğitimin Türk eğitim sistemindeki yeri de belirtilmektedir" diye konuştu.

Prof.Dr. İkiz, şöyle konuştu:"Gerek ECTS ve gerekse DS Avrupa Yüksek öğretim alanındaki hareketliliği ve üniversitelerin birbirini, ülkelerin üniversite mezunlarını daha iyi tanımaları için oluşturulmuş mekanizmalardır. Bunlardan ECTS ve ona ilişkilendirmiş ders programları ve ders içerikleri özellikle öğrencilerin eğitimleri süresince gerçekleştirecekleri hareketlilik için, DS ise mezun olduktan sonra mezunların Avrupa ülkelerindeki hareketliliği için önem taşımaktadır. AB Eğitim Komisyonu, üniversiteleri bu iki mekanizma bakımından değerlendirmektedir. Bu değerlendirmeden geçmek isteyen üniversiteler her yılın kasım ayında hazırladıkları belgelerle komisyona başvurmakta ve bu başvurular komisyonca oluşturulan hakemler tarafından incelenmektedir. Bu incelemelerden geçen üniversitelere Avrupa komisyonu taraf ot proje gerçekleştirilmiından etiket verilmektedir".

EÜ'nin 2004 yılında Diploma Eki (DS) için AB komisyonuna başvurduğunu açıklayan Prof.Dr. İkiz, "AB Eğitim Komisyonu Ege Üniversitesi'nin etiket ile ödüllendirilmesine karar vermiştir. Ege Üniversitesi ile birlikte ülkemizden başvuranlar arasında yer alan Gaziantep Üniversitesi de etiket almaya hak kazanmıştır. Tüm Avrupa'dan DS etiketi için AB eğitim komisyonuna 90 üniversite başvurmuş, değerlendirme sonucunda bu sayı 30'a düşmüştür. Diploma eki, kendi başına mezunların Avrupa ülkelerindeki hareketliliği için önem taşımanın yanı sıra gelecek yıllardan itibaren tüm AB ülkelerinde kullanılmaya başlanacak EUROPASS adı verilen dokümanın önemli bir elemanı olma özelliğine sahiptir. Bu belge, bir kişinin tüm yaşam boyunca edindiği bilgi ve birikimleri belgelemeye yöneliktir" diye konuştu.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber