Erdoğan'ın makam bölümüne gizlendiler

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Mayıs 2011 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Saldırı anında Başbakanlık otobüsündekiler, arka tarafta bulunan Erdoğan'ın makam odasına gizlendi. Çatışma devam ederken ilk haber Amasya'ya gitmekte olan Erdoğan'ın korumalarına ulaştırıldı

MURAT PAZARBAŞI Ankara

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kastamonu mitinginden sonra, Ankara'ya dönen, içerisinde Başbakanlık otobüsü ile Ak Parti'nin seçim otobüsünün de bulunduğu konvoya düzenlenen, 1 polisin şehit olduğu saldırı sırasında Başbakanlık otobüsünde dehşet anları yaşandı.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan'ın Oba helikopteri ile Kastamonu'dan Amasya'ya hareket etmesinin ardından ?0002? plakalı Başbakanlık otobüsü ile Ak Parti seçim otobüsünden oluşan konvoy Ankara'ya gitmek üzere yola çıktı. İşte, Başbakanlık otobüsünde yer alan bir yetkilinin ağzından saldırı öncesi, saldırı anı ve sonrasında yaşananlar:

?Havai fişek sandık'

?Başbakan'ın ayrılmasının ardından mitingi sorunsuz tamamladığımız için rahat bir şekilde, sakince yol alıyorduk. Bizden önce aynı güzergâhtan diğer seçim otobüsü Ankara'ya doğru yola çıkmıştı. Tam viraja yaklaştığımız sırada ilk olarak, ?takır takır' sesler duyduk. Sesleri önce ?havai fişek' sandık ancak ?Gündüz vakti, dağ başında havai fişeğin ne işi var' diye düşündük. Tam bu sırada otobüsümüzün şoförü gerçekten oldukça profesyonel bir şekilde aracı durdurarak, ?Dağdan ateş açıyorlar' diye bağırdı. Ardından hep birlikte apar topar arka tarafa geçtik. Burada Sayın Başbakan'ın kullandığı makam odası var. Hepimiz bir süre orada gizlendik. Çatışma bir süre devam ettikten sonra kurşun sesleri kesildi.

İlk haber Amasya'ya

Ardından tekrar başladı. Makamda bulunduğumuz sırada ilk olarak Amasya'da bulunan koruma arkadaşları aradık. Daha sonra telsizlerle Kastamonu'daki koruma arkadaşlarımıza haber verdik. Kurşun seslerinin tekrar kesilmesinin ardından, saldırının düzenlendiği polis aracından yaralı olarak kurtulan Metin Kuş isimli memur bariyerlerin arkasından dolanarak, otobüse doğru geldi. Biz hemen aşağıya inerek, kendisini içeri aldık ve ilk müdahaleyi otobüste yaptık. Daha sonra konvoyun arkasında bulunan bir basın aracına kendisini bindirerek hastaneye yolladık. Sonra sürekli 155'i ve 112'yi aradık. Bölgede bulunan polislere haber verdik. İlk olarak bölgeden iki kişilik trafik polisi ekibi geldi.

Müdahale edemedik

Silahlarıyla otobüsün etrafını kontrol altına aldılar. Hemen ardından bir başka ekip ve diğer Başbakanlık korumaları geldi. Bu sırada önümüzde yanan aracı görmemize rağmen çatışmaların devam etmesinden dolayı herhangi bir müdahalede bulunamadık. Otobüsteki yangın söndürme tüplerini hazırladık. Ardından itfaiye de olay yerine geldi. Sonrasında özel harekât polisleri olay yerine gelerek ateş edilen bölgeye doğru çıktı. Tam bu sırada olay yerinde bulunan Başbakanlık korumaları taciz ateşi açtı. Ardından olay yerinde bulunan korumalar bölgeyi kontrol altına alarak araç trafiğine kapattı. Otobüste Başbakanlık Basın Müşaviri Hacıbey Ünal, iki şoför, bir ses teknisyeni, bir koruma, iki sunucu ve bir de kameraman vardı.?

Başbakanlık kaynakları, Erdoğan'ın 2007'de Kastamonu'da düzenlenen bir programın ardından konvoyda bulunan otobüsle aynı güzergahı kullanarak kara yoluyla Ankara'ya döndüğünü de hatırlattı.

Silah sesleri telefondan duyuluyordu

Milliyet ekibi olarak biz de Kastamonu mitingi haberini tamamladıktan sonra Ankara'ya dönmek üzere yola çıkacağımız sırada, saldırı haberini aldık. İlk olarak telefonla otobüste bulunan Başbakanlık Basın Müşaviri Hacı Ünal'a ulaştım. Kendisiyle konuştuğum sırada silah sesleri çok net bir şekilde duyuluyordu. Yaklaşık 20 dakika sonra olay yerine vardığımız da ise yaşanan panik, korku ve dehşet herkesin yüzünden okunuyordu. İlk dikkatimi çeken, olay yerine gelen özel harekât ekiplerinin soğukkanlı bir şekilde dağa çıkmaları oldu. Şahin'in yaşamını yitirdiği aracın dumanları tüterken olay yerine yaklaşmamamız konusunda sert uyarılar yapılıyordu.

15 metreden vurdular

Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırının ardından delil tarama çalışması gerçekleştirdi. Savcılık, en az 4, en çok 6 kişiden oluştuğu tahmin edilen grubun, tek yönlü olarak ateş açtığını, çapraz ateşle eskort aracına saldırılmasının söz konusu olmadığını da belirledi. Buna göre, grubun, en az 15, en fazla 20 metrelik bir mesafeden, rampa nedeniyle yavaşlayan konvoya bir anda ardı ardına ateş ettiği sanılıyor.

Olay yerinde bulunan kovanların farklı terör saldırılarında kullanılan silahların kovanlarıyla karşılaştırılacağı da bildirildi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber