MEB'den, ödeneklerin kullanımı hakkında açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mayıs 2011 09:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü 21/04/2011 tarihli, 1848 sayılı yazıları ile Ödeneklerin nasıl Kullanılacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün 21/04/2011 tarihli, 1848 sayılı ve ?Ödeneklerin Kullanımı? konulu yazılarında; ?Bilindiği üzere Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak mesleki ve yaygın eğitim faaliyetlerinde bulunan İliniz halk eğitimi ve mesleki eğitim merkezi müdürlüklerinin giderlerinde kullanılmak üzere 13.01.38.62 kurumsal, 09.5.0.00 fonksiyonel, 1-6 finans kodlarından ödenek gönderilmektedir.

2011 yılı ödenekleri kullanımının e-bütçe sistemi masraf cetvelinin incelenmesi sonucunda bir kısım merkezlerimizin önceki yıllarda olduğu gibi yanlış harcamalarda bulunduğu tespit edilmiştir.

Ödeneklerin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak kullanılması gerekmektedir; Bu bağlamda ödenek talepleri ve kullanımına ilişkin hususlar aşağıda belirtilmiştir.

I-Ödenek Talepleri

1-Tüm bütçe tertiplerinden ödenek talepleri, saymanlıklarla işbirliği yapılarak gelen, harcanan ve kalan ödenek miktarı belirlenerek ihtiyaç duyulan ödenekten talepte bulunulacaktır.

2-Ödenek talep yazılarında, ilave ödeneğin hangi amaçla istenildiği, mevcut ödeneklerle ihtiyacın karşılanamamasının nedenleri, ilave ödeneğin verilmesini zorunlu kılan sebepler ve kullanım amacına ilişkin maliyeti oluşturan unsurlar gerekçeli ve detaylı bir şekilde açıklanacaktır. Bu hususlara uyulmadan yapılan ödenek talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

3-Ödenekler; Maliye Bakanlığınca ayrıntılı harcama programına göre üçer aylık dönemler halinde serbest bırakılmaktadır. Yılın ilk üç aylık dönemine ait ödenekler, ödemelerin zamanında yapılmasını sağlamak amacıyla Ocak, Şubat ve Mart aylarının ilk haftasında diğer 2, 3. ve 4. Döneme ait ödenekler ise Nisan-Temmuz-Ekim aylarının ilk haftasında serbest bırakılmakta ve ilgili birimlere gönderilmektedir. Bu nedenle ödenek taleplerinde, ödenek dağıtımı göz önünde bulundurularak, dağıtım döneminden 1 hafta öncesine kadar ödenek taleplerinin Genel Müdürlüğümüze intikal ettirilmesi gerekmektedir.

4-Ödenek talepleri, Makam atlatılmadan Resmi Yazışmalar Prosedürü içinde bildirilecektir.

5-Döner sermayesi bulunan halk eğitim ve mesleki eğitim merkezleri bütçe kaynakları ile birlikte kullanılarak yürütülen hizmetlerde, döner sermayeler aracılığı ile karşılanabilecek ihtiyaçlar için bütçeden ödenek talebinde bulunmayacaktır.

6- Kamu personeli ve bakmakla yükümlü bulundukları aile fertlerinin 15.01.2010 tarihinden itibaren, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığından, bunların tedavi giderleri ve yollukları Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenecektir.

Yurtiçi geçici görev yollukları ile yurtiçi sürekli görev yollukları (nakil, emeklilik), yollukla ilgili ödenek durumu (gönderilen, harcanan, kalan) belirtildikten sonra "Yolluk İstek" formu (Ek-2) ile istenecektir.

7-Menkul Mal Bakım ve Onarımı ile Güvenlik Sistemi alım giderlerine ilişkin ödenek

talepleri; ilgili firmadan alınmış onaylı maliyet miktarını belirten keşif özeti (Maliyet

Çizelgesi) veya bakım sözleşmesi ile birlikte talepte bulunması gerekir.

8-Haziran ayının 2. yarısı ile Eylül ayının ilk yarısı tatil dönemi olduğundan ücretli

usta öğretici ve kısmi zamanlı olarak ek ders ücreti karşılığı görevlendirilen personel

giderlerine ilişkin 3. Dilim ödenekler bu durum göz önüne alınarak kısıtlı gönderilmektedir.

9-Merkezlerimizin yapmış olduğu harcamalar e-bütçe sisteminde görüldüğünden, yapılan harcamaların Defterdarlık Muhasebe ve Mal Müdürlüklerince mutlaka işlenmesinin sağlanması gerekmektedir. İşlenmediği takdirde yapılan ödenek harcaması görülmeyeceğinden yeterli ödenek gönderilmeyecektir.

10-Merkezlerimizin temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere ilk defa 2011 yılında 03.5.1.08 ekonomik kodundan hizmet satın alınması yoluyla çok az sayıda temizlikçi elemanı görevlendirilmek üzere merkez müdürlüklerine ödenek gönderilmiştir.

Temizlikçi elemanı görevlendirilebilmesinde 2012 Yılı bütçesine yeterli ödenek konulabilmesi için merkezlerimizin temizlikçi elemanı ihtiyacını (Ek-3) formda belirterek 18.05.2011 tarihine kadar Genel Müdürlüğe bildirmeleri gerekmektedir.

11-Ödeneklerin Harcanması

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 31. Maddesi gereğince "Bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir." Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyette bulunan Halk Eğitimi ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürleri Merkez dışı birimlerin en üst yöneticileri olup aynı zamanda tahsisi yapılan ödeneklerin kullanımında da harcama yetkilisidir. Ödeneklerin gönderildiği birimler (Ek-1) listede belirtilmiştir. Anılan kanun gereği ödenek hangi birim koduna gönderilmiş ise harcaması da aynı birim kodundan yapılması gerekmektedir.

Aktarılan ödeneğin kullanım yetkisi ve bu ödenekle yerine getirilen işlemlerin gerçekleştirilmesi görevi, ödeneği devralan idareye veya birime geçtiğinden, harcama yetkisinden doğan sorumluluğun da, genel harcama yetkililerinin sorumluluğu çerçevesinde, ödenek aktarımının yapıldığı idare veya birimin harcama yetkilisine ait olması gerektiği dikkate alınmalıdır. Bu bağlamda;

1-6091 Sayılı 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun geçici hizmet karşılığı

yapılacak ödemeleri düzenleyen 9 uncu maddesinde "... kamu idareleri; ... yapılacak

ödemeleri bütçelerinin (01.4) ekonomik kodunda yer alan ödenekleri aşmayacak şekilde

yaparlar. Söz konusu ekonomik kodu içeren tertiplere ödenek eklenemez, ... ödenek

aktarılamaz ve ödenek üstü harcama yapılamaz ..." denilmektedir. Bu nedenle merkezlerimiz

yıl sonu itibariyle ödenek üstü harcama yapma, kamu zararına sebep olma ve icralı duruma

düşmemeleri için bu ekonomik koddan ödenekleri kadar harcamada bulunacaklardır.

2-Merkezlerimizce kısmi zamanlı olarak ders ücreti ile görevlendirilenlerden;

a)Üzerinde kamu görevi bulunanların ücretleri 290 veya 285 birim kodlu İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine 01.1 ekonomik kodundan gönderilen ödenekten milli eğitim müdürlüklerince ödenecektir.

b)Üzerinde kamu görevi bulunmayanların ücretleri ve Sosyal Güvenlik Primleri ise 240.241,242,245 ve 246 birim kodlu Halk Eğitimi ve Mesleki Eğitim Müdürlüklerine gönderilen 01.4 ve 02.4 ekonomik kodlarından merkez müdürlüklerince ödenecektir.

c) Sözleşmeli Personel ücret ve sosyal güvenlik primleri de milli eğitim müdürlüklerine gönderilen 01.2 ve 02.2 ekonomik kodlarından milli eğitim müdürlüklerince ödenecektir.

3-Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile geçici hizmet karşılığı yapılacak ödemeler için tahsis edilen 01.4 ve 02.4 ekonomik kodundaki ödenekler kısıtlı olduğundan ve ödenek aktarma, ek ödenekten ödenek isteme yolu ile de temin edilemediğinden bu ödenekler kesinlikle Seviye Belirleme Sınavı (SBS) kurslarında kullanılmayacaktır.

4-e-bütçe programında; 2011 Yılı Masraf Cetvelinin incelenmesinden, 240, 241, 242, 245 ve 246 birim kodlu bazı halk eğitimi ve mesleki eğitim merkezi müdürlüklerince 01.1, 01.2, 02.1 ve 02.2 ekonomik kodlardan, 285, 290 birim kodlu bazı il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince ise 01.4, 02.4, 03.2, 03.3, 03.5 ve 03.7 ekonomik kodundaki ödeneklerden harcamaların yapıldığı tespit edilmiştir. Anılan Kanun gereği ödenek hangi birim koduna gönderilmiş ise harcamasının da aynı birim kodundan yapılması gerektiğinden. Defterdarlık Muhasebe Müdürlükleri ve Mal Müdürlüklerinden harcamaların durumu incelenerek, yazışmalara meydan verilmeden düzeltmelerin yapılması gerekmektedir.

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 31 inci maddesinin beşinci fıkrasında harcama yetkililerinin ödenek gönderme belgesiyle kendisine tahsis edilen ödenek tutarında harcama yapabilecekleri belirtilmekte, 70. Maddesinde ise "Kamu zararı oluşturmamakla birlikte bütçelere ayrıntılı harcama programlarına, serbest bırakma oranlarına aykırı olarak veya ödenek gönderme belgelerindeki ödenek miktarını aşan harcama talimatı veren harcama yetkililerine, her türlü aylık, ödenek, zam ve tazminat dahil yapılan bir aylık net ödemeler toplamının iki katı tutarına kadar para cezası verilir." denilmektedir. Bu kapsamda ilgili yasa gereği harcama yetkililerinin ödenek üstü harcamalarda bulunmamaları gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve kamu kaynaklarının etkin, verimli ve hukuka uygun olarak kullanılabilmesi için ödeneklerin talebi, harcanması ve kullanımdaki yanlışlıkların düzeltilmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederim? açıklamasında bulundu.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber