SSK`nın, 2005 yılı için İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı belli oldu

Haber Giriş : 11 Nisan 2005 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, ilaçta işi sıkı tutuyor! Reçetelerde 'tanı' mutlaka bulunacak, ayaktan tedavide en fazla 5 günlük ve 4 kalem ilaç yazılacak

SSK İlaç Komisyonu tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlanan talimat, sağlık yardımından yararlanma hakkı bulunan sigortalılar ve işsizlik sigortası kapsamında olup, sağlık hizmetinden yararlanan kişilere uygulanacak.

Talimata göre, tüm reçetelere mutlaka tanı yazılacak. Tanısı yazılmayan reçeteler eczaneler tarafından kabul edilmeyecek.


Reçetelerde, reçeteyi yazan hekimin imza ve kaşesi, kaşede kurumun adı, tabibin uzmanlık dalı ve diploma numarası mutlaka bulunacak.

Ayaktan yapılan tedavilerde, reçetelere en fazla 4 kalemi ve 5 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacak. İlacın 5 günlük tedavi dozunu belirlemek üzere, reçetede günlük kullanım dozu da belirtilecek.

Tabip tarafından 5 günü aşan sürede devam edeceğine karar verilen hastalıklarda kullanılacak ilaçlar, reçetede belirtilmek koşuluyla en fazla 1 aylık doza kadar yazılabilecek.

İlacın piyasada bulunan en küçük ambalajı, 5 günlük tedavi dozundan fazla ise bu ilaç bir kutu olarak verilecek.

Sağlık tesislerinde yatarak tedavi edilen sigortalılar için gerekli olan ve bu hastane eczanelerinde bulunmayan ilaçlar en fazla 5 günlük tedavi dozunu geçmeyecek şekilde reçeteye yazılabilecek. 5 günlük tedavi dozunu aşan ilaç, eczaneler tarafından verilmeyecek.

Böbrek yetmezliği tedavisinde kullanılan Eritropoietin ve türevi içeren ilaçlar için resmi sağlık kurulu raporu düzenlenecek.

Endikasyon muadili olarak birbirlerinin yerine kullanılabilecek.


Hepatit B, tetanoz, kuduz immun serumları, hayati önem taşıdığından enfeksiyon hastalıkları uzman tabibi veya bulunmadığı durumlarda tedaviyi yapan tabip tarafından birim amiri onayıyla verilebilecek.

Resmi sağlık tesislerinde kemoterapi yapılacak kanserli hastalara Sağlık Bakanlığı`nın ilgili mevzuatı doğrultusunda, kür tedavisi uygulanıyorsa kür protokolünü gösterir sağlık kurulu raporuna dayanılarak bir kürlük, kür tedavisi uygulanmayanlarda ise en fazla 1 aylık dozda ilaç verilebilecek.

Gerekli halde kullanılan yardımcı ilaçlar, sağlık kurulu raporu ile 3 aylık dozlarda verilebilecek. Kanser ilaçları, Sağlık Bakanlığı`nın izin verdiği endikasyonlarda kullanılacak.

Kısırlık (infertilite), yumurtlama olmaması gibi durumlarda kullanılan ilaçların ilkeleri de belirlendi. Buna göre, resmi sağlık tesislerinde, bu grup hastaların takibi için ``Ovülasyon İndüksiyonu (Yumurta Gelişiminin Uyarılması) Ünitesi ve Ovülasyon İndüksiyonu Konseyi`` kurulacak. Konsey tarafından hastalığın tanısı, uygulanacak tedavi, kullanılacak ilacın cinsi ve başlangıç dozu en fazla 3 siklus süreli sağlık kurulu raporu ile belirlenecek. Eğitim hizmeti vermeyen resmi sağlık tesislerinde 3 siklusta cevap alınamazsa, hasta eğitim hizmeti veren resmi sağlık tesislerine sevk edilecek. Tedavi en fazla 6 siklus sürecek.

Kanser ve HIV enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ve bu talimatta bulunmayan ilaçlar, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü`nce geçici olarak talimat kapsamına alınabilecek.

Hayati öneme haiz olduğu resmi sağlık kurulu raporu ile belgelenen ve bu talimat kapsamında bulunmayan ilaçlar, şahsi tedavi için yurt dışından getirilebilecek.

Talimat hükümleri, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber