Yeni yapılacak okulların dış cephesi ilk meclis binasına benzetilecek

Haber Giriş : 11 Nisan 2005 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni yapılacak okulların dış cephe özelliğinin ilk Meclis binasına benzemesi öngörülüyor. Okul binasının iki yanında kuleler yükselecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eski, gri renkli okul binalarından kurtulma yönünde çalışma başlattı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in "Tip proje diye proje hazırlamışlar, tipsiz okullar yapıyorlar. Çocuklarımızın iç açıcı, ferah okullarda okumasını hedefliyoruz" sözlerinin ardından harekete geçen MEB Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığı, projelerini yeniledi. Başkanlık, tarihi binalardan esinlenerek yeni projeler hazırladı. Yeni tip okul projelerinden en dikkat çekici olanı ise Ankara Ulus'ta bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin Birinci Meclis binasının model alınarak yapılanı oldu.

Bayrak burçlu okullar geliyor

Dış cephe özelliği cumhuriyetin ilk Meclis binasından yola çıkılarak yapılan bina, çatısında bayrak burcu bulunmasıyla dikkat çekiyor. 960 öğrenci kapasiteli ilköğretim okulunun binasının iki yanında kuleler yükseliyor. 30 öğrenci kapasiteli sınıflar bulunan Meclis tipi okul binasında zemin kat kantin olarak planlanmış ve her katta öğrenciler için dinlenme alanları bulunuyor. Okullarda okul aile birliği ve rehberlik servisi için de aynı öğretmenler için olduğu gibi ayrı odalar olacak.

Resim, müzik, iş tekniği ve teknoloji dersliklerinin bulunduğu yeni okullarda bilgisayar dersliği, fen laboratuarları, kütüphane, beden eğitimi salonu bulunuyor. Engelliler için asansör, wc ve rampalar yapılan yeni tip okullarda, engelli öğrencilerin okulun tüm imkanlarından sorunsuz olarak faydalanması hedefleniyor. 4-6 yaş arası anasınıfı ve ilköğretim 1. sınıf öğrencileri için ayrı girişler düşünülerek küçük öğrencilerin okul girişlerindeki yoğunlukta ezilmelerinin önüne geçilmesi planlanlanıyor.

İnşaatlara kameralı takip

Sözkonu yeni tip projelerle inşaatı devam eden Türkiye genelindeki 26 okul, inşaatın tamamını gören noktalara yerleştirilen bilgisayara bağlı kameralarla, MEB Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığı ilgilileri ve Bakanlık yetkilileri tarafından Ankara'dan izleniyor. Yapım sürecinin sonuna kadar kontrol edilecek inşaatın dış cephesi tamamlanıp, iç bölümüne geçildiğinde de farklı noktalara yerleştirilecek kameralarla okulun iç yapımı da izlenecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber