Memur ve sözleşmeli personele karne

Haber Giriş : 12 Nisan 2005 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu personel reform taslağına son şekli verildi. Taslak bu haliyle yasalaşırsa, memura karne dönemi başlayacak. Her memur ve sözleşmeli personelin görevdeki başarısı, 100 tam not üzerinden değerlendirilecek.

AKP iktidarının öncelikli yasalarından kamu personel reform taslağına son şekli verildi. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması beklenen taslak aynen yasalaşırsa, memura karne dönemi başlayacak. Her memur ve sözleşmeli personelin görevdeki başarısı, 100 tam not üzerinden değerlendirilecek.

Buna göre her yıl verilecek başarı ve sicil notu ortalaması 0-59 olanlar ?yetersiz' kabul edilecek. Not ortalaması 60-69 olanlar ?geliştirilmesi gerek', 70-79 olanlar ?yeterli', 80-89 olanlar ?iyi', 90-100 olanlar ise ?pekiyi' sicil alacak. Üst üste ?olumsuz' sicil alan memurun görevine son verilmesini hükme bağlayan taslak, ?olumlu' not alanların ise ödüllendirilmesini öngörüyor.

Buna göre ?iyi' sicil alanlara Aralık ayı toplam aylıklarının yüzde 24'ü oranında başarı ödemesi yapılacak. ?Pekiyi' sicilde bu oran yüzde 60 olarak uygulanacak. Son 3 yıllık sicil değerlendirmesi ?iyi' veya ?pekiyi' derecede olan ve sicilinde disiplin cezası bulunmayan memurlara, basamak ilerleme, uyarı, kınama gibi cezaların verilmesi gerektiğinde bu ceza hafifletilebilecek.

İTİRAZ HAKKI VAR:

Başarı değerlendirme ve sicil amirleri tarafından, ülke ve çalışılan kurumu temsil, çıkarları korumada gösterilen başarı, yöneticilik ehliyeti, yaratıcılık, girişimcilik, çalışma disiplini, genel ehliyet ve liyakat kriterleri dikkate alınarak verilecek not gizli bir yazı ile memura tebliğ edilecek. Memurun 1 ay içinde nota itiraz etme hakkı bulunuyor. Başarı değerlendirme ve sicil amirleri ise en geç iki ay içinde itirazla ilgili karar vererek ilgiliye bildirecek.

TARAFSIZLIK YEMİNİ:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in koordinesinde hazırlanan taslağa göre, memurlar da tıpkı milletvekilleri gibi işe başlarken ?sadakat ve tarafsızlık' yemini edecekler. Memur görevini yaparken, Atatürk ilke ve inkılapları ve insan haklarına bağlı kalacağına, Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini koruyup geliştireceğine namusu ve şerefi üzerine yemin eden bir belge de imzalayacak.

BORÇ BİLE ALAMAYACAKLAR:

Memurlar görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul edemeyecek, hatta iş sahiplerinden borç para bile alamayacaklar.

DANIŞMA KURULUNA SORULACAK:

Memurlarla ilgili konularda görüşünden yararlanılmak üzere Danışma Kurulları oluşturulacak. Devlet Personel Başkanlığı'nın bağlı olduğu Bakanın başkanlığında kurulacak Yüksek Danışma Kurulu, kamu personeli yönetimi ile ilgili genel konularda istişari mütalaa verecek. Ayrıca kurum danışma kurulları da oluşturulacak.

Memurun yemin metni

MEMURLARIN göreve başlarken imzalayacağı yemin metni şöyle:

?Cumhuriyeti Anayasasına,Atatürk İnkılap ve İlkelerine, Anayasada ifadesi bulunan Türk Milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma; Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını milletin hizmetinde, tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyip, koruyup bunları geliştirmek için çalışacağıma; insan haklarına ve Anayasanın temel ilkelerine dayanan milli, demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarımı bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber