2B için anayasa değişikliği şart

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2011 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi 5831 sayılı Tapu Kanunu ve Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 8. maddesiyle, 21 Haziran 1987 günlü, 3402 sayılı Kadastro Kanunu'na eklenen Ek 4. Maddenin Beşinci fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. 12 Mayıs 2011 tarihinde alınan bu karar, seçimlere giderken iktidarın elinde olan önemli bir imkânı sınırladı ve hem AK Parti'nin hem de CHP'nin vaatleri arasında yer alan önemli bir maddeyi tartışılır hale getirdi.

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, mahkemenin kararı ile Anayasa değişikliği yapılmadan orman dışına çıkarılan alanların satılması mümkün olmadığını ifade etti.

Yüksel, ?2B arazilerinin satışı için yapılan kanun değişiklikleri hep Anayasa'ya aykırılık sorunu ile karşılaşmaktadır. Bu sebeple yasa değişiklikleri yapılmadan önce Anayasa'nın değiştirilmesi gerekmektedir. Burada gerekli değişiklikler yapılmadan 2B arazilerinin satımı ile getirilen düzenlemeler hep iptal edilme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.? dedi.

Kadastro Kanunu'nun Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin kadastrosu ve tescili başlıklı Ek 4. Maddesinin 4. ile 5. Fıkrası: ?Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler, daha öncesi tescil edilmiş olduğuna bakılmaksızın Maliye Bakanlığı'nın talebi üzerine, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından fiili kullanım durumları dikkate alınmak suretiyle ifraz ve/veya tevhit de yapılabilir. Bu işlemler sırasında, orman ve kadastro haritalarında belirlenen fenni hatalar, yukarıdaki üçüncü fıkrada belirtilen usul ve esaslara göre düzeltilir. Bu madde kapsamındaki kadastro, ifraz ve tescil işlemleri, 3194 sayılı İmar Kanunu ile 3 Temmuz 2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunundaki kısıtlamalara tabi olmaksızın yapılır.? şeklinde. Anılan hükmün ?Bu madde kapsamındaki kadastro, ifraz ve tescil işlemleri, 3194 sayılı İmar Kanunu ile 3 Temmuz 2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunundaki kısıtlamalara tabi olmaksızın yapılır.? yazılı 5. fıkrası iptal edildi.

Düzenlemeyle orman sınırları dışına çıkarılmış yerlerin fiili kullanım durumuna göre Hazine adına kadastrosunu süratle yapmak, kullanan kişi kim olursa olsun tapunun beyanlar hanesine yazarak, taşınmazı satın alma hakkını o kişiye tanımak, böylece, orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin bu haliyle tapu sicilini oluşturup, satışa hazır hale getirmek amaçlanıyor. Amacın gerçekleşmesinin ardından bu yerlerin Hazine tarafından satışı hakkında yeni bir Yasal düzenleme yaparak, kısa süre içinde kullanan kişilere satmak ve satış bedellerini Hazineye gelir kaydedilmesi hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber