Elektrik özelleştirmesinde asıl gelir üretimden gelecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Mayıs 2011 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ÖİB, 16 bin MW kapasiteli 48 elektrik üretim santralini, 9 grup halinde satacak. İlk olarak ilana çıkılan Hamitabat'ta süreç temmuz ayı içinde tamamlanacak

Deniz ÇİÇEK / ANKARA

ELEKTRİK dağıtım özelleştirmelerinde Park Holding dışındaki şirketlerle yola devam edilirken, hükümet bir yandan da elektrik üretim tesislerinin özelleştirme sürecini hızlandırdı. 16 bin MW kapasiteli 48 elektrik üretim santralının, 9 grup halinde satılması planlanıyor. İlk olarak ihale ilanına çıkılan Hamitabat santrali için de 27 Haziran'da teklifler alınıp, özelleştirme süreci temmuzda tamamlanacak. ÖİB, kalan santrallerı da sadece HES, sadece termik ve HES-termik olmak üzere 9 ayrı portföyde satmak için de çalışma yaparken, bu santrallerin satışı da bu yılın ikinci yarısında başlayacak ve kısa sürede sonuçlandırılacak. Bu kapsamda Kangal, Seyitömer ve Soma santralleri de öncelikli satılacak santraller arasında yer alıyor. Bunlar yanından ÖİB, seçim sonrasını beklemeden bu ay da 20 MW'lik yeni bir HES portföyü için de ilana çıkmaya hazırlanırken, buna göre, Kısık, Göksu, Bozkurt ve Ladik santralleri satılacak.

Yabancılar da bekleniyor

HÜKÜMET, 16 bin MW'lik santral özelleştirmesinden 35-40 milyar dolarlık gelir bekliyor. Elektrik dağıtım özelleştirmelerine neden hiç yabancı şirketlerin katılmadığı tartışma konusu olurken, ÖİB, bundan sonraki elektrik özelleştirmeleri için yabancılardan katılım olacağını düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber