Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye değişti YÖK de değişmeli/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Mayıs 2011 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sefa ÖZKAYA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK'ün rolünün değişmesi gerektiğini belirterek, ?YÖK 1980'den sonra kurulmuştur. O günkü demokratik hukuk standartlarımızla bugünkü standartlarımız çok farklıdır. YÖK, kontrol eden değil koordinasyon sağlayan bir kurum olmalıdır? dedi.CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) İstanbul Swissotel'de düzenlediği Uluslararası Yükseköğretim Kongresi'nde konuşma yaptı. YÖK'ün değişmesi gerektiğini vurgulayan Gül, şunları söyledi:

?Üniversiteler asli vazifesi olan bağımsız araştırmaları yapabilsin ve bunları özgürce öğrencilerine aktarabilsin diye özerktir. Türkiye'de üniversitelerin, gerçeği araştırmak ve adaleti sağlamak konusunda sorumluluğunun çok önemli olduğu kanaatindeyim. Hocalarımız, gerçeği araştırmaktan korkmamalıdır. Bir üniversite için en tehlikeli fikir, tehlikeli veya sakıncalı diye bazı araştırma konularından uzak durmaktır.?

Üniversiteler dünya ile rekabet etmeli

?Yeni Türkiye'nin artık yeni ve güçlü üniversitelere ihtiyacı vardır. Üniversitelerin farklılaşması, dünya ile rekabet etmesi gerekir. İstanbul'daki, Ankara'daki, Türkiye'nin en köklü ve uluslararası planda en tanınmış üniversiteleriyle diğer üniversiteleri aynı sistem, kural ve tedbirler içinde yönetmek ve onlara ?Böyle hareket edeceksiniz' demek, Türk gençliğine büyük bir haksızlıktır. Üniversitelerde araştırma merkezleri, enstitüleri daha elastik ve özgür şekilde tanımanın gerektiğine inanıyorum. Önceki görevlerim gereği biliyorum. Bazen öyle merkezler açma çabası içinde oldum ve kanunlar, YÖK, hukuk, öyle engeller çıkardı ki bunlar, Türkiye'de yapılamadı.?

Kontrol etmemeli koordine etmeli

?Üniversitenin görev ve rolündeki değişime paralel olarak YÖK'ün de görev ve rolünün de değişmesi gerekir. Zaman zaman bazı düzenlemeler değişiklikler yapılmıştır, ama bunun yeterli olmadığı kanaatindeyim. YÖK kurulduğunda 27 üniversite vardı. Bugün bu sayı 160'ı geçmiştir. Bu yeniden yapılandırmanın nasıl olacağı konusunda da bu gibi toplantılarda yapılacak tartışmalara çok önem veriyorum. YÖK artık üniversiteleri kontrol altına almaya adanmış bir kurum olmaktan çıkmalı ve üniversiteler arasında koordinasyonu sağlayan ve kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlamaya dönük tedbirler alan, üniversitelerin performansını izleyen bir kurum olmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber