30 milyar dolarlık özelleştirme yolda

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Mayıs 2011 10:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Enerji Bakanı Taner Yıldız'la, memleketinde, Kayseri'de çarşı-Pazar dolaştık.

Ardından da ?at çiftliğine? gidip, beraber bir çay içtik.

At çiftliği, şehir dışında kurulu bir binicilik tesisi. Bizi kapıda, üç chow-chow cinsi köpek karşıladı. Sohbet ederken, padoklarda çocuklar binicilik öğreniyordu.

Ortam güzeldi; ancak sorulacak sorular da vardı.

Malum; Bakan Taner Yıldız, Türkiye'nin geleceğini belirleyecek konunun, enerjinin başında.

Ancak son dönemde yapılan enerji özelleştirmelerinde sıkıntılar yaşanmaya başlandı.

Bunun en büyük örneği, Başkentgaz ihalesini kazanan şirketlerin gerekli finansmanı bulamamaları oldu. Başkentgaz'ın özelleştirme bedeli 1,3 milyar dolardı. Hemen arkasından Akdeniz Elektrik dağıtım özelleştirmesinde sıkıntı çıktı. İhaleyi kazanan şirket finansman sorunu nedeniyle 1 milyar 165 milyon dolarlık ihaleden çekildi.

Sırada ise İstanbul elektrik dağıtım özelleştirmesi var;

Süre 31 Mayıs'ta, yarın doluyor. Herkes bu kez ihaleyi kazanan şirketlerin finansman bulup bulamayacağını merak ediyor.

30 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ İHALESİ NE OLACAK?

Daha elektrik dağıtım özelleştirmelerindeki sıkıntılar aşılamadan, seçimden hemen sonra, çok daha büyüğü geliyor;

Üretim özelleştirmeleri. İlk sırada 16 bin megawatlık kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük santrali olan Hamitabad özelleştirmesi var. Santralin değeri olarak 30-35 milyar dolardan söz ediliyor.

İşte Enerji Bakanı Taner Yıldız'a sorumuz da bu....

Enerji ihalelerindeki bu finansman sıkışıklığından dolayı endişe ediyor mu? Birkaç milyarlık ihaleler birbiri ardına iptal edilirken, 30 milyarlık ihale nasıl yapılacak?

?Hiç endişeli değilim? diyor Bakan Yıldız. Ve devam ediyor;

?Çünkü finansmanın en büyük kaynağı siyasi istikrar. Siyasi istikrarın toplayacağı parayı, hiçbir olgu yaratamaz...?

Türkiye'de büyüme rakamlarının, tasarruf rakamlarından yüksek olduğunu vurguluyor ve uluslararası sermayeyi işaret ediyor Taner Yıldız;

?Türkiye'de büyüme rakamları, tasarruf rakamlarından çok daha yüksek. Bu nedenle Uluslararası sermaye de girecek bu alanlara, uluslararası sermaye ile birlikte yapılacak. Elimizde çok önemli bir güç var; Siyasi istikrar...?

Laf arasında muhalefete de yüklenmeden geçmiyor Bakan; ?İktidar olmak için muhalefet etmiyorlar? diyor ve ekliyor:

?Güçlü ülkelerde hükümetler değişse de, devlet stratejileri değişmez. Muhalefetin de bunu görüp, ?ben o politikaları daha iyi uygularım' diyerek iktidara ortak olmaya çalışmaları, buna göre plan program oluşturmaları gerekir. ?Bu politikayı nasıl hızlandırırım' üzerine plan yapmaları gerekir. Ama zaten yapılmış olan hızlı treni, ?ben yıkıp yenisini daha iyi yaparım' derlerse, gülünç olurlar.?

NÜKLEER'DEN DÖNÜŞ YOK:

?DÜNYADAKİ 442 SANTRAL KAPANSIN, BİZ DE NÜKLEER ENERJİDEN VAZGEÇERİZ?

Sohbette, nükleer enerji konusunu da konuşuyoruz. Enerji Bakanı Yıldız, bu konudaki kararlılığın altını bir kez daha çiziyor. Nükleer enerji konusundaki soruma, bir soruyla yanıt veriyor; ?Nükleer enerjiden vazgeçen ülke var mı dünyada?? diyor ve devam ediyor;

?Dünyada 30 ülkede toplam 442 nükleer santral var. Bu santrallerden 107'si, üç ülkede, ABD, Fransa ve Japonya'da. Nükleer santral, eğer zararlıysa, önce bu 442 nükleer santral kapatılsın. O zaman biz de nükleer enerji kararımızı gözden geçiririz. Gerekirse nükleer santralden vazgeçeriz.?

?HES YAPILMASIN DİYENLER İDEOLOJİK YAKLAŞIYOR?

Hidroelektrik Santraller konusunda da, özellikle çevreye verdikleri büyük zarar konusunda çok eleştiri var. Enerji Bakanı, bazı özel sektör firmalarının yanlış uygulamaları olduğunu kabul ediyor, ?hoyrat çalışan işadamlarımız da var? diyor. Ancak buna rağmen, böylesine bir ?yenilenebilir enerjiden vazgeçilemeyeceğinin? de altını çiziyor. ?Böylesine yenilenebilir enerji kaynaklarımız varken, iki elimizle, iki gözümüzü kapatamayız? diyor Taner Yıldız ve ekliyor:

?HES'ler konusunda iyi niyetle eleştirenler kadar, artniyetli yaklaşanlar da var. Bir grup, ?hiçbir şekilde HES yapılmasın' yaklaşımında. Bunların hedefinin ideolojik temelli olduğuna inanıyorum. Kasıtlı ve maksatlı buluyorum böyle düşünenleri.?

NABUCCO'DA YENİ İMZA KAYSERİ'DE. 6 AVRUPALI BAKAN GELİYOR

Seçim telaşı içinde, Enerji Bakanı Yıldız bir de önemli evsahipliğine hazırlanıyor Kayseri'de.

6 Avrupa ülkesinin Enerji Bakanı ile AB'nin enerjiden sorumlu komiseri 8 Haziran'da Kayseri'de olacak, NABUCCO için ?proje destek antlaşmasını- Project supporting Agreement? imzalayacaklar. Bu anlaşma, daha önce Ankara'da imzalanan hükümet destek anlaşmasının devamı niteliğinde.

Tam da ?NABUCCO projesi sıkıntıda? derken yapılacak bu imza töreni, Türkiye açısından da bir gövde gösterisi niteliğinde olacak. Amaç, dünyaya NABUCCO'nun ardındaki siyasi desteğin hala sürdüğünü, bu projenin er ya dageç hayata geçirileceğini göstermek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber