Cumhuriyet tarihinde bir ilk... 4 yıldızlı tutuklama/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Mayıs 2011 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balyoz kapsamında dün ilk kez bir muvazzaf Orgeneral, sivil savcılıkta ifade verdi. Savcı'nın 3.5 saat sorguladıktan sonra mahkemeye sevkettiği Bilgin Balanlı nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Mustafa Gümüş / İSTANBUL

BALYOZ Darbe Planı soruşturması kapsamında ?şüpheli' ifadeye çağrılan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, dün özel yetkili sivil savcı Hüseyin Ayar tarafından yeni Balyoz belgelerinde ?ıslak imzası' bulunduğu gerekçesiyle yaklaşık üç buçuk saat süreyle sorgulandıktan szonra sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Sivil olarak adliyeye gelen Orgeneral Balanlı'nın, savcılık sorgusu bitiminde aracı adliye çıkışı önüne çekildi ancak, savcı Balanlı'yı ?anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs' suçlamasıyla tutuklanma istemiyle mahkemeye sevketti.

İfade veren ilk orgeneral oldu

Eskişehir'de emekli Hava İstihbarat Albay Hakan Büyük'ün evinde çıkan yeni ?Balyoz Planı'' belgeleri ile ilgili soruşturma kapsamında dün Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'da ifade vermek için Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları kapsamında sivil savcılara ifade veren ilk muvazzaf Orgeneral olan Balanlı, sivil olarak geldiği adliyeye hakim ve savcıların girdiği arka kapıdan girdi.

Bilvanis ve ıslak imza soruldu

Soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar'a yaklaşık 3.5 saat süreyle ifade veren Orgeneral Balanlı'ya yeni Balyoz belgeleri ve Eskişehir'deki ?Bilvanis Çiftliği Operasyonu?na ilişkin sorular yöneltildiği iddia edildi. Orgeneral Balanlı'nın, Eskişehir'deki Bilvanis Çiftliği'ni irticai faaliyet gerekçesiyle RF-4 keşif uçaklarıyla izlettiği ve 2007'de savaş uçaklarıyla havadan operasyon yapmayı planladığı iddia edilmişti. Ayrıca Orgeneral Balanlı'ya ait olan ıslak imzalı ?gizli? ve ?kişiye özel? ibareli fişleme raporları bulunduğu ve bunların savcılık sorgusunda gündeme geldiği iddia edildi.

Savcı tarafından geri çağrıldı

Yaklaşık 3.5 saat süren sorgunun ardından ilginç bir gelişme yaşandı. Savcılık sorgusu bitiminde Orgeneral Bilgin Balanlı'nın aracı çıkış kapısına doğru yaklaştı ve çıkış için korumalarının hazırlandığı görüldü. Balanlı'nın serbest kaldığı şeklinde bir görüntü verilmesi üzerine bazı haber bültenlerine serbest bırakıldığı yönünde haberler yayınlandı. Saatler süren bu karışıklıktan sonra Balanlı'nın tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildiği, ancak yanlış anlayarak adliyeden ayrılmak üzereyken savcı tarafından tekrar geri çağrıldığı öğrenildi.

Başsavcı Vekili'nin katında bekledi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fikret Seçen'in bulunduğu kata çıkan Balanlı burada bir odada beklemeye başladı. Mahmeye sevk kararının duyulmasından sonra Balanlı'nın makam aracı tekrar adliye bahçesine alındı. Savcı Ayar'ın mahkemeye sevk gerekçesinde ?Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs' iddiasının yer aldığı öğrenildi. Saatler 16.30'u gösterdiğinde Orgeneral Balanlı asansörle duruşma salonlarının bulunduğu zemin kata indi.

Merkez Komutanı adliyeye geldi

Askerler Balanlı'nın duruşma salonuna geçişi sırasında adeta etten duvar ördü. Balanlı'nın ardından 5 dakika sonra hakim Resul Çakır duruşma salonuna indi. Duruşma saat 16.35'te başladı. Özel Yetkili Savcı Hüseyin Ayar'ın, Orgeneral bilgin Balanlı'yı ?tutuklama' istemiyle mahkemeye sevketmesi üzerine, adliyede ilginç gelişmeler yaşandı. Balanlı, özel bir odada hakim karşısına çıkmaya beklerken, saat 16.15 sularında İstanbul Merkez Komutanı Tuğgeneral Muhittin Keçeci, sivil bir araçla İstanbul Adliyesi'ne gitti. Protokol kapısından adliyeye giren Tuğgeneral Keçeci, yemekhane kapısından binaya alındı. Keçici daha sonra Balanlı'nın bulunduğu kata çıktı.Keçeci, Balanlı ve savcılarla görüştü.

Tutuklanan ilk orgeneral

Nöbetçi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Resul Çakır, savcılık talebi doğrultusunda karar verdi. Orgeneral Balanlı cumhuriyet tarihinde muvazzafken tutuklanan ilk orgeneral oldu.

Güncellenmedi iddiaları çürüdü

ORGENERAL Bilgin Balanlı'nun tutuklanmasının istenmesine yol açan yeni Balyoz belgelerine göre, planın askeri yazım kurallarına uymadığı ve planın 2003'ten sonra güncellenmediği iddiaları çürüdü. Yeni belgelere göre, 5-7 Mart 2003 tarihinden sonra güncellenmediği savunulan planın bir kısmının 18 Kasım 2003 tarihinde oluşturulduğu kaydedildi. Yeni belgelerde, planların güvenliğinin sağlanması için askeri yazım kurallarının dışına çıkıyması isteniyor.

Planın başarısız olursa ne yaparız?

İDDİAYA göre Tümgeneral Bilgin Balanlı, İbrahim Fırtına'dan gelen sözlü emir doğrultusunda planının uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirler ile ilgili planlar hazırladı. Bu planlar arasında ?yeniden yapılanma, yeni plan hazırlama, muhtemel soruşturmaları boşa çıkarmak için soruşturma komisyonlarında yer alma ve kamufule olma planı, engelleyenlerin yanında gözükme, plan başarısız olursa ekibi korumak için yapılacaklar? var

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber